Baleset

Halálos tragédia Budapesten

Életmód

Megszűnik egy kedvelt tévécsatorna Magyarországon

Baleset

Nagy baleset Budapesten, több busz is késik

Orbánról még a saját szavazói is elhiszik, hogy Grazba hordják futózni

Pedig ezt csak a bankokkal és Soros Györggyel szövetkező muszlim földönkívüliek terjesztik, hogy közben rákkeltő orosz naptejjel leigázhassák Magyarországot.

Varga Zoltán, a DK debreceni önkormányzati képviselője alufóliasisakban szólal fel a fideszes városvezetés sorosozása közepette 2018. január 25-én.
Varga Zoltán, a DK debreceni önkormányzati képviselője alufóliasisakban szólal fel a fideszes városvezetés sorosozása közepette 2018. január 25-én. Fotó: Civishir.hu/Ratalics László

Érdekes kutatást készített a Political Capital a Medián közreműködésével, amelyben arra voltak kíváncsiak, hogy mennyire elterjedtek a magyarok körében az összeesküvés-elméletek, álhírek és melyik politikai oldal kajálja be leginkább ezeket.

A kutatás eredménye részleteiben itt olvasható, alább csak kiemelnénk néhány fontosabb megállapítást:

  • A nők, a legfeljebb általános iskolát végzettek, valamint az egyházuk tanítása szerint vallásosak hisznek leginkább a babonákban.
  • Az összeesküvés mentalitás (hogy egy titokzatos felsőbb hatalom folyton ellenünk szövetkezik) a jobboldali ellenzéki pártok szimpatizánsaira (Jobbik, Mi Hazánk) magasan az átlag felett jellemző.
  • Messze sokan a megkérdezettek közül osztják azt a teóriát, hogy a muszlimok lopakodva ránk akarják erőltetni a kultúrájukat, és titkos tervük van arra, hogy elfoglalják Európát.
  • A jobboldali és balközép pártok hívei átlag felett, de a fideszesek közül is minden negyedik egyetért azzal a konteóval, hogy Orbán pszichiátriai gyógykezelésre jár Grazba, és ugyancsak a fideszesek 18 százaléka véli, hogy a miniszterelnököt az oroszok zsarolják valamivel.
  • 51 százalék állítja, hogy Soros György menekülteket akar Európába szállítani, ugyanennyien pedig, hogy a bankok eladósítással akarnak leigázni minket – ez utóbbit viszont inkább a jobboldali ellenzékiek hiszik.

Plusz egy megállapítás, ez már az Index ugyanezen kutatással foglalkozó cikkéből:

Az egymásnak totálisan ellentmondó állításokba vetett hit azt mutatja, hogy Magyarországon egy csomó ember, legalább százezres, de talán milliós nagyságrendben egyszerűen feladta, hogy a gondolatait bármilyen szinten a logika vagy a józan ész vezesse.

Kapcsolódó friss hírek

Riasztották a katasztrófavédelmet, több száz dolgozót menekítettek az SK komáromi akkugyárából

Nyomoz a rendőrség a reggel, egy budapesti iskolában történtek miatt

Orbán papagájjá változott, amikor Rogán korrupciós ügyéről kérdezték

KSH: 605 400 forint volt a bruttó átlagkereset februárban

Orbán Viktor bemondta, hogy mindenkinek lesz szakmája és tisztességes fizetése

Megvertek egy rendőrt Nyírábrányban