Gazdaság

Újabb pocsék adat jött: padlón a NER kedvenc lopó-ágazata

Belföld

Te rohadék! Te szar alak! – Újabb fideszesnek gurult el a gyógyszere, nagyon pánikolhatnak

Belföld

Videóval üzent Magyar Péter a fideszeseknek, akik két napja a péniszén lovagolnak

A kihagyhatatlan és örökzöld vinyl a lemezjátszók világában

lemezjatszo-zene

Szuper hírünk van azok számára, akik az analóg lejátszók szerelmesei, mert a régi vinyl lemezek tökéletes “megszólaltatásához” szuper eszközöket találhatunk a piacon. A vinyl reneszánsza ma már nem csak nosztalgikus jelentéssel bír.

A Stream Audio sztereó készülékeinek kínálatában a lemezjátszók között az egyik nagy ikon továbbra is az analóg változat marad. Ennek pedig nagyon egyszerű oka van: mégpedig az, hogy különleges és meleg hangzást biztosít. Ez viszont egészen egyedi zenei élményt adhat.

Ettől függetlenül a tökéletes választáshoz, ami a lemezjátszót illeti, nem árt, ha tisztában vagyunk néhány alapvető tulajdonsággal. A működési elv tudatában és a legjobb előnyök ismeretében már sokkal könnyebb lesz a választás is, ami még élvezetesebbé teszi így a zenehallgatást.

Milyen elven működik az analóg lemezjátszó?

Ez most egy kicsit viccesen fog hangzani, de rém egyszerűen működik amellett, hogy rendkívül kifinomult szerkezet. A forgótányér, a kar és a hangszedő természetesen alapvető elemek, de a hangszedőt mégis érdemes egy kicsit jobban kiemelni.

Ez juttatja el ugyanis a lemez barázdáiról “leolvasott” elektromos jeleket az erősítőn keresztül a hangfalakhoz, aminek következtében felcsendül a zene. A hangszedőn található tű képes arra, hogy a barázdák rezgéseit “olvassa”, ami a vibrációra meglehetősen érzékeny.

A forgótányér és a kar precizitása pedig megteremti a tiszta hangzás lehetőségét. Ehhez mindenképpen szükséges, hogy a forgótányér mozgása stabil és egyenletes legyen, amiben a kar pontos mozgása is fontos szerepet kap.

Miért szeretjük annyira az analóg hangzást?

A mai digitális világban egyre nagyobb szerepet kapnak azok a részletek, amik a zenei fájlok tömörítése során elveszhetnek. Az analóg lemezjátszó pedig visszaadhatja ezeket a finom komponenseket, mert a hangok teljes spektrumát megőrzik.

Különös vonzerővel rendelkeznek az analóg lemezek, ami a küllemüket illeti. A hatalmas borító otthont ad a művészeti alkotásoknak, amik hatására a lemezgyűjtés nem csupán egy hobbi, hanem egyedi élmény is.

Az analóg technológia szerelmesei számára egy rituáléval is felér a zenehallgatás a legelső pillanattól kezdve. A lemez kézbevétele, ami rákerül a forgótányérra és a tű lassú, óvatos leengedése egyfajta lelki felkészülés az élményre. Emellett kifejezetten élvezhető a “lassú” zenehallgatási élmény, mert nem csupán egy gombnyomással indul, mint a digitális stream esetén.

Tippek a vásárláshoz

A legfontosabb szempontok közé tartozik a tű és a hangszedő minősége, mert a felsőbb kategóriák sokkal finomabb részleteket képesek visszaadni. Emellett pedig lényeges az is, hogy a jó minőségű tű kevésbé koptatja a lemez felületét.

A forgótányér meghajtási típusa is érdekes lehet a kérdésben, mert a direkt meghajtású modellek sokkal gyorsabb indítást tesznek lehetővé. Ezzel szemben a szíjhajtású változatok halkabb működésűek, ami minimalizálja a rezgéseket is.

Mindenképpen érdemes olyan készüléket vásárolni, ami a zenei élményt a lehető legjobban ki tudja emelni.

Ez is érdekelhet:
Sortűz Orbán Viktorra az EP-ben: „az orbáni rezsim alapja a korrupció”, „meg akarjuk tartani a magyarokat, de Orbán Viktort nem”

SMS-ben toborozza híveit a Fidesz október 23-ra

Elvitték minden idők legnagyobb ötöslottó nyereményét

Videóval üzent Magyar Péter a fideszeseknek, akik két napja a péniszén lovagolnak

Megszólalt a rendőrség: így kell kukázni, hogy ne legyen belőle bírság

Vitályos „zsírra szállt por” Eszter most távcsővel keresi a szárnyasokat egy gangos bérház belső udvarán

Meglepő dolgokat árverez el a NAV, valakik most jól járhatnak