Bulvár

Rendkívül szokatlan válaszreakciót adott Bese Gergő szervezete arra, amikor leitatták és elkábították

Gazdaság

Új adónemmel akarja sújtani a kormány a magyarokat

Baleset

Tragikus baleset Szekszárdnál, a sofőr a helyszínen meghalt

Nagy Márton lecseszte a középréteget és az alacsony jövedelműeket, amiért nem költenek eleget

nagy-marton
Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter előadást tart a Velünk a vállalkozásodért - Minden, amit a jövőről tudni érdemes című országos vállalkozásfejlesztési rendezvénysorozat első állomásán Debrecenben, a Hajdú-Bihar Vármegyei Kereskedelmi és Iparkamara épületében 2024. április 17-én. Fotó: MTI/Derencsényi István

Te jobb cikkeket írnál? Hírszerkesztőt keres a Röviden! → Részletek

„Fontos lenne idén újraindítani a gazdasági növekedést, ugyanakkor látni kell, hogy a fogyasztást gátló óvatossági motívum oldódása hosszabb időt vesz majd igénybe, több türelemre van szükség” – magyarázta Nagy Márton az Indexnek adott interjújában, amit a Telex szemlézett.

A nemzetgazdasági miniszter többek között arról beszélt:

  • A GDP és a fogyasztás növekedése is a várakozás alatti szinten van, de még ezzel a teljesítménnyel is az Európai Unió első harmadába tartozunk.
  • Idén a gazdasági növekedés 2 százalék körül lehet, jövőre megcélozható a 4 százalék. A háború viszont továbbra is akadályozza a gazdaság újraindítását, a GDP-növekedéshez elsősorban békére van szükség.
  • Fontos, hogy a konjunktúrából minden társadalmi réteg részesüljön, az újraindításkor az alacsony jövedelmű vidéki családokra és a fiatalokra kell koncentrálni, és a vállalati szektorban a hazai tulajdonú kis- és középvállalkozásokra.
  • Februárban a Prémium Magyar Állampapírok után kifizetett kamatok csaknem 400 milliárd forintot hagytak az emberek zsebében. Ezt viszont nem elköltötték, hanem újra befektetették.
  • Az átlag alatti jövedelemmel rendelkezőknek nincsenek megtakarításaik, náluk a reálbér-emelkedés azonnali fogyasztásként kéne hogy megjelenjen, de egyelőre nem jelenik meg. „Mintha a középréteg és az átlag alatti jövedelműek még óvatosabbá váltak volna.” Az erős „óvatossági motívum” a lakosság félelmét tükrözi, ami érthető a kívülről jövő válságok miatt. Az óvatossági motívum fennmaradása pedig rossz.
  • De a kamathatás is nagyon erős. Idén a kormány rengeteg kamatot fizet ki az államkötvények után a lakosságnak, a GDP 2 százalékát.
  • A lakosság az emelkedő bérekből nem „extrán” fogyaszt, inkább a lakáshitel önerejére gyűjt, vagy a törlesztőrészletre költ. A lakhatás tehát fontosabb számukra, mint a fogyasztás helyreállítása.
  • A gazdasági kabinet egy „békeköltségvetés” nevű akciótervet készített, amely a kkv-kat, a családokat, a fiatalokat, a vidéki lakosokat szeretné a fókuszba helyezni.
  • Az exportot a jármű- és akkumulátorkivitel húzza le, de egész Európában problémák vannak az elektromos járműipari átállással. Brüsszel hibát követett el azzal, hogy az országok elektromos autózásra való átállását nem koordinálta, emiatt a fogyasztók és az iparág is elbizonytalanodott. A Nemzetgazdasági Minisztérium viszont készített egy összeurópai akciótervet az elektromos autózásra való átállás felgyorsításáról.
  • A költségvetési politikának a cash-flow szemléletet kell követnie, ennek érdekében a kiadásokat racionalizálják, az állami beruházásokat eltolják. A gazdasági kabinet megvizsgálta az egymilliárd forint feletti beruházások lehetséges átütemezését 2024-ről 2025–2026-ra, ami 645 milliárd forintos lefaragást jelent.
Ez is érdekelhet:
Megalázták, állat módjára bántak a diákokkal a BME VIK gólyatáborában diákok beszámolói szerint

Kapcsolódó hírek

Itt a bejelentés: a munkásokat is eladósítaná a kormány

Akár 130 milliméter is lehullhat a következő napokban – mutatjuk, hol számíthatunk a legtöbb csapadékra

Nagy Márton: az infláció gyakorlatilag összeesett

Nagy Márton bemondta, mire készül a kormány

Nagy Márton benyalt Kínának, még szorosabb „együttműködés” jöhet a kommunista állammal

Nagy Márton: a kormány felszólítja az üzemanyag-kereskedőket, hogy áraikat igazítsák a régiós átlaghoz

Nagy Márton bemondta: Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén!

Nagy Márton berendelte a Mol vezetőit az egekbe dráguló üzemanyagárak miatt

Csúcsra jár a hazaárulás: Nagy Márton ismét Pekingbe utazott