Bulvár

Elvitték minden idők legnagyobb ötöslottó nyereményét

Gazdaság

Újabb pocsék adat jött: padlón a NER kedvenc lopó-ágazata

Baleset

Nagy baleset az M1-esen, többen megsérültek

Visszaszóltak a bankok a „védelmi pénzt” szedő Orbánéknak

Visszautasítják, hogy a háborús időkben extraprofitra tettek volna szert.

csanyi-sandor
Csányi Sándor, az OTP Bank elnök-vezérigazgatója. Fotó: Facebook/OTP Bank

A háborúnak szinte valamennyi szektor a kárvallottja, köztük a bankszektor is. A gazdasági bizonytalanságok piaci következményei mellett számos kormányzati intézkedés terhét is fegyelmezetten és együttműködően viseli a bankszektor, ezért visszautasítja, hogy a háborús időkben extraprofitra tett volna szert – reagált keddi nyilatkozatában a Magyar Bankszövetség arra, hogy tegnap kiderült:

a kormány továbbra is a bankok és a multinacionális vállalatok sarcolásával – most már nem is titkoltan „védelmi pénz” szedésével – igyekszik életben tartani a gyakorlatilag összeomlott költségvetést.

A bankszövetség szerint a sorozatos kormányzati terhek és intézkedések kiszámíthatatlansága jelentősen korlátozza a bankszektor hitelezési képességét, nemzetközi versenyképességét és gazdaságélénkítő szerepét.

Emellett a Magyar Közlönyben hétfő éjszaka megjelentetett intézkedések tovább növelik a határon átnyúló szolgáltatásokat nyújtó fintech szolgáltatók versenytorzító szabályozói előnyét. Az eredetileg két évre (2022 és 2023) bevezetett extraprofit adó, bankadó és ATM telepítési előírások ezekre a szolgáltatókra továbbra sem vonatkoznak, míg a szigorodó tranzakciós illeték szabályok a tapasztalatok szerint korlátozottan érvényesíthetők velük szemben – érvelt a szakmai szövetség.

Mindeközben a magyar bankszektor a pénzügyi közvetítőrendszer működtetőjeként a kormány egyik legfontosabb partnere a gazdaságpolitika megvalósításában: a pandémia kezelésétől a családpolitikán át, a kkv-k finanszírozásában, digitalizációban, infrastruktúraépítésben egyaránt igazolta, és nap mint nap igazolja az elkötelezettségét – hangsúlyozta a bankszövetség.

Ez is érdekelhet:
Saját kislányát molesztálta egy pedofil „apa” Heves megyében

Meghalt Potápi Árpád János nemzetpolitikai államtitkár

Orbán Viktor fejéből a hangok: lesz nagy csodálkozás 2025-ben

Magyar Orbánnak: A hazudozások ideje lejárt, vége van, miniszterelnök úr!

Hova tegyük már ezt a sok pénzt? 628 800 forint volt az átlagkereset augusztusban a KSH szerint

Hazudtak a HÉV-ről: máris feleannyi kocsival közlekedett egy szerelvény csúcsidőben Csepelen

Rovarirtóval szennyezett babot hívott vissza egy áruházlánc