Bűnügy

Gyilkosság történt Miskolcon szombat hajnalban

Bűnügy

A WC-be fojtotta, megpróbálta lehúzni csecsemőjét egy 15 éves kollégista lány Pécsen

Bűnügy

Most közölték! Holtan találták meg a szentesi nő gyilkosát

A kőműves szakma ismertetői

A kőműves szakma ismertetői

Bár a kőműves szakmában a legtöbbször csak idénymunkára nyílik lehetőség, és a munkakörülmények sem a legjobbak, de az fix, hogy ebben az munkakörben mind Magyarországon, mind pedig külföldön biztos lesz a megélhetésünk. Kőművesekre ugyanis, míg világ a világ, mindig szükség lesz.

A közhiedelemmel ellentétben viszont nem mindenki alkalmas erre a pályára. Ahhoz ugyanis, hogy hatékonyan tudjuk végezni a feladatainkat, értenünk kell a műszaki dokumentáció értelmezéséhez és a munkafolyamatokhoz szükséges anyagmennyiségek helyes felméréséhez. Továbbá meg kell tudnunk tervezni a munkafolyamatokat, különös tekintettel a falazási munkákra, és meghatározni a munka elvégzéséhez szükséges időt.

Mi a helyzet az elvárások tekintetében?

Ami pedig az elvárásokat illeti, ha megnézzük például a https://komloallas.hu/allasok/epitoipar-epiteszet weboldalon meghirdetett kőműves álláshirdetéseket, akkor láthatjuk, hogy a munkaadók leginkább az ügyes mozgást, az állóképességet, a jó fizikumot, a jó szemmértéket és térlátást, a kézügyességet, a csapatmunkát követelik meg a jelentkezőktől.

Illetve további kitételként szabják meg a szakmunkás végzettség meglétét. Ha ezzel nem rendelkezünk, akkor csak a segédmunkás pozíció megpályázására van lehetőségünk. De szerencsére e képzettség megszerzésére az ország számtalan intézménye nyújt lehetőséget a duális építőipari képzéseknek a keretein belül.

Ennek során a diákok a szakmai gyakorlatokon jól felszerelt műhelyekben, illetve vállalati és külső építési helyszíneken kóstolhatnak bele a munkavégzésbe. Mindeközben pedig korszerű berendezések és eszközök használatával sajátíthatják el a magas szintű ismereteket.

Mennyit keres egy kőműves?

Annak köszönhetően, hogy az építőipari szektor egyre nagyobb emberhiánnyal küzd, a kőművesek fizetése átlagosan nettó 350 ezer forintról indul, de nagyobb tapasztalat megléte esetében nem ritka az 500-600 forintos kereset sem. Persze ez nagyban függ attól, hogy a cég az ország mely területén tevékenykedik. A keleti országrészben ugyanis jóval alacsonyabb bérekre lehet számítani.

Manapság azonban már nem feltétlenül a fizetés a legfontosabb tényező

A megalapozott döntés meghozatala érdekében a munkavállalók többsége figyelembe veszi például azt is, hogy a pozíció komoly előrelépési lehetőségeket nyújt-e a számukra. Az építőiparban pedig ez egyáltalán nincsen kizárva, mivel a becslések szerint 2026-ra az ágazatban dolgozók 29%-a fog nyugdíjba vonulni, az ezt követő 5 éven belül pedig ez a szám valószínűsíthetően 41%-ra növekszik majd. Ez ijesztő, de egyben jó hír is, mivel így nagyobb lehetőségünk nyílik a ranglétrán való feljebb lépésre.

Reméljük, hogy a fentebb leírtak elegendő információt nyújtanak ahhoz, hogy ha eljön az idő, akkor könnyebben tudjunk majd dönteni azzal kapcsolatban, hogy a kőműves pálya nekünk való-e vagy sem.

Kapcsolódó friss hírek