Bulvár

Meghalt a hajléktalanból lett győri lottómilliomos

Bulvár

Rogán Antal volt feleségével bulizott Rubint Réka, Sarka Kata és Vasvári Vivien

Belföld

Titkos kormányhatározat jutott el Magyar Péterhez, kiderült Orbánék terve

A diákmunka vállalásáról bővebben

Nagyon sok diákban merül fel a kérdés, hogy az iskola mellett vállaljanak-e munkát, és ha igen, akkor milyen jellegűt. A mai cikkünkben ezzel kapcsolatosan szedtük össze a legfontosabb tudnivalókat.

https-mohacsallas.hu - 2023 szeptember - Cikk3

Mi a helyzet most a diákmunkaerő-piacon?

Bár a pandémia történései és a gazdasági válság a diákmunkaerő-piacot is erősen érintette, ennek ellenére a diákok továbbra is sokféle állásajánlat közül válogathatnak, ha már azelőtt szeretnének némi szakmai tapasztalatot gyűjteni, mielőtt kikerülnének az iskolapadból.

Ha egy olyan egyszerűbb pozíciót keresünk, amely betöltéséhez nem szükséges előzetes tapasztalat vagy valamilyen speciális elvárásnak való megfelelés, akkor a Mohácsállás felületén meghirdetett, mohácsi használtruha üzletben eladó álláslehetőség például jó választást jelenthet számunkra. De a kereskedelmi egységekben és a drogériákban betölthető árufeltöltői és raktárosi pozíciók között is érdemes nézelődnünk.

Természetesen arra is van lehetőség, hogy egy, a tanulmányainknak és a karrierterveinknek megfelelő diákmunkát válasszunk. Elhelyezkedhetünk például marketing- vagy pénzügyi asszisztensként, de akár az informatika területén is. Ez az opció a jövőnk szempontjából sokkal előnyösebb lehet, mivel általa a későbbi álláskeresés során fölénybe kerülhetünk a többi jelentkezővel szemben.

Amennyiben viszont ez nem jön össze, akkor sem dől össze a világ, hiszen amikor a HR-es meglátja, hogy diákként már letettünk valamit az asztalra, akkor tudni fogja, hogy birtokában vagyunk a felelősségteljes munkavégzéshez szükséges viselkedéskultúrának. Tehát minden nap időben megjelentünk, a feladatainkat pedig a lehető legjobb tudásunk szerint és lelkiismeretesen végeztük el.

Milyen bérekre számíthatunk?

Nos, ez a pozíciók típusától függően változhat, de a mindenkori minimálbérhez igazodva a diákmunka átlagos minimálbére 2023-ban bruttó 1334 forint. Persze ez a középfokú végzettséghez kötött állásoknál magasabb, 1704 forint.

Hogyan válasszuk ki a számunkra ideális diákmunkát?

A számunkra ideális diákmunka megtalálásának kulcsa a megfelelő önismeret. Tehát tisztában kell lennünk azzal, hogy milyen típusú személyiségek vagyunk, és milyen kompetenciákkal rendelkezünk.

Ha például nem igazán tartjuk magunkat egy társaságkedvelő, dinamikus személyiségnek, akkor valószínűleg a gyorséttermi munka nem igazán nekünk való. Sokkal jobban fog illeni hozzánk raktáros, csomagolói vagy asszisztensi pozíció, mivel monoton, esetenként magányos munkavégzéssel járnak.

Ne essünk kétségbe, ha netalántán rosszul választunk!

A diákmunka egyik legnagyobb előnye, hogy nem követel meg hosszú távú elköteleződést. Tehát, ha az alapos önvizsgálat után sem sikerült olyan munkára bukkannunk, amit igazán élvezünk, akkor azonnali felmondással könnyedén megszüntethetjük a munkaviszonyunkat, és kipróbálhatjuk magunkat egy másik területen is.

Kapcsolódó friss hírek