Bűnügy

Most közölték! Holtan találták meg a szentesi nő gyilkosát

Belföld

Titkos kormányhatározat jutott el Magyar Péterhez, kiderült Orbánék terve

Bulvár

Meghalt a hajléktalanból lett győri lottómilliomos

Hogyan szerezhetünk szakmát?

Hogyan szerezhetünk szakmát?

A szakmunkások fizikai dolgozók, akik meghatározott szakképesítéssel és annak megfelelő szakmai ismeretkörrel rendelkeznek, és képesek annak gyakorlati alkalmazására. Egy jó szakmával és minőségi munkavégzéssel sikerünk lehet a munka területén.

A munkáltatók az ügyes szakembereket szeretik alkalmazni, akik munkájuk révén segítik a cég tevékenységét, annak jó hírét öregbítik és méltán képviselik a vállalkozást. A Veszprémállás portálján Veszprém szakmunka ajánlatai egy helyen megtalálhatóak, ha ezen a környéken élünk, illetve itt szeretnénk elhelyezkedni.

Nézzük meg, mik a lehetőségeink, ha szakmát szeretnénk tanulni!

Hogyan lehet szakmát tanulni?

2016 óta a középszintű oktatásnak 3 intézményi formája létezik:

  • szakgimnáziumok (korábban szakközépiskola)
  • szakközépiskolák (korábban szakmunkásképző)
  • szakiskolák

Hogyan szerezhetnek szakmát a diákok az egyes iskolatípusokban?

A szakgimnáziumokban a gyerekek a 9-12. évfolyamon a közismereti képzés mellett szakmai elméleti és gyakorlati oktatásban vesznek részt emelt óraszámban, illetve egy idegen nyelvet tanulnak. A 12. évfolyam végén szakmai érettségi vizsgát tesznek a diákok, ezután technikusi képzésen lehetőségük van még egy évet tanulni.

A szakközépiskolákban a 11. évfolyam végén tesznek szakmai vizsgát a diákok. További két év elvégzése után lehetőségük van érettségi vizsgát tenni. Már a 9. évfolyamtól kezdve ágazati képzés is folyik a közismereti tárgyak oktatása mellett.

A szakiskolákban sajátos nevelési igényű gyermekek tanulhatnak, akik eltérő tantervű általános iskolákból érkeznek. Ezek a diákok szakmai vizsgát tehetnek, emellett felkészítik őket a munkába állásra, és az életkezdéshez szükséges általános ismereteket is elsajátítanak.

Mikor lett “ciki” szakmát tanulni?

A rendszerváltás után átalakult a magyar társadalom, könnyebb lett a bejutás a felsőoktatási intézményekbe. Emiatt a szakmák tanulása jelentősen háttérbe szorult, és sokan választották inkább a gimnáziumokat.

Egyre inkább világossá vált, hogy évről évre kevesebben kívánnak a szakoktatásban részt venni. Ezért született meg a törvény a köznevelésről, amelyben a jogalkotók igyekeztek a jelen kor elvárásaihoz igazodni.

Ma már egyre inkább előtérbe kerülnek újból a szakmák, megnőtt ezek iránt a kereslet. Szükség van a jó szakemberekre, mert mindennapi életünk minden egyes területén nélkülözhetetlenek.

Szakma tanulása felnőttkorban

A hivatalosan megszerezhető szakképesítéseket az Országos Képzési Jegyzék tartalmazza, mely az utóbbi években jelentősen átalakult. Ne keseredjünk el akkor sem, ha nem tudunk elhelyezkedni a szakmában, amit kitanultunk. Felnőttként is lehetőségünk van másik szakmát tanulni, a keresletnek és érdeklődési körünknek megfelelően választhatjuk ki, hogy milyen végzettséget szerezzünk.

Szakmát bármikor lehet tanulni, akár egy gimnázium elvégzése után is, ha arra ösztönözve érezzük magunkat. Aztán nincs más hátra, mint böngészni az álláskereső portálokat, hogy minél előbb munkát találjunk.

Kapcsolódó friss hírek