Külföld

Merénylet Robert Fico ellen: megszólalt Orbán Viktor

Baleset

Nagy baleset az M1-esen Budaörsnél, több kilométeres a torlódás

Bulvár

Nagy Feró elmondta a véleményét Magyar Péterről

Új és használt autóra is elérhető a céges autólízing

Új és használt autóra is elérhető a céges autólízing

Ha céges autóvásárlásról van szó, ma már több megoldás közül is válogathatunk. Ami a legfontosabb: egyáltalán nincs szükség arra, hogy a teljes összeget a cég tartalékaiból, likviditásából fedezzük, hanem már elérhetőek igazán kedvező konstrukciók is.

Ilyen például az autólízing, amit már új és használt járművek esetén is igénybe vehetünk.

Egyáltalán mi az az autólízing?

Ha meghalljuk azt a szót, hogy “lízing”, általában az jut eszünkbe, hogy ez csak az igazán tehetősebb, nagyobb vállalkozások számára érhető el. A valóság és a gyakorlat (szerencsére) teljesen mást mutat. Ma már olyan kedvező konstrukciók közül lehet válogatni, mint a nyíltvégű pénzügyi lízing, amit könnyedén igénybe vehetünk az olyan oldalakon, mint a Lizingo.hu

Hogy a gyakorlatban mit is jelent ez? A lízing úgy működik, hogy a bank konkrétan megvásárolja helyettünk az általunk kijelölt autót, ahol fontos, hogy az életkora minimum 0 (vadonatúj) vagy maximum 17 év legyen. Természetesen szükség van némi önerőre is, ami jellemzően a jármű vételárának a 20-30%-a. A fennmaradó összeget fogja a bank meghitelezni, amit aztán kamattal együtt kell visszafizetni maximum 84 hónapos futamidő alatt.

Az autót itt 100%-ban a cég használja, a forgalmiban is mint üzembentartó fog szerepelni, zárt végű lízing esetén a tulajdonjogot is automatikusan megszerezzük a banktól a futamidő végén. Fontos, hogy cégeknek általában a legköltséghatékonyabb megoldás a nyíltvégű lízing, sőt, ha még jobban szeretnénk spórolni, akkor érdemes 1-3 éves, kevés kilométert futott, garanciális, törésmentes, zöld rendszámos autót választani, maximum 48 hónapos futamidővel.

Mi a nyíltvégű lízing legnagyobb előnye cégek esetén?

Csak annyit mondunk: ÁFA visszaigénylés, kell ennél több? 2012. január 1-jétől egy törvénymódosításnak köszönhetően van lehetőség visszaigényelni az ÁFÁ-t, ha nyíltvégű pénzügyi lízing keretein belül “vásárolunk” céges autót.

Hogyan lehetséges ez? Ez a konstrukció az ÁFA szempontjából nem minősül vásárlásnak, mivel csak a futamidő végén kell eldöntenünk, hogy az autó kinek a tulajdonába kerüljön, azaz ki fogja maradványértéken megvásárolni azt a banktól. Így a nyíltvégű lízng szolgáltatásnyújtásnak, nem pedig beszerzésnek fog számítani, azaz az ÁFA-tartalma emiatt lesz levonásba helyezhető.

Ezzel a konstrukcióval duplán jól járunk

Nem csak azért érdemes a nyíltvégű lízinget választani, mert az ÁFA visszaigényelhető, hanem mert a folyósított lízing összeg ÁFA tartalma után nem számolnak kamatot sem. Ez akár 10-20%-os megtakarítást is jelenthet a kamatban egy zártvégű lízinghez képest, ami azért már nem mondható kicsi különbségnek.

Fontos az, hogy minden feltételt betartsunk az igénylés során: az autó legfeljebb 8 éves lehet, az önerő általában 20% és 60% között választható, a vállalkozás legyen hitelképes, 27% áfával kiállított számla az autóról. Ha ez megvan, akkor már csak egy lépés van hátra: megtalálni a megfelelő helyet, ahol az egész nyíltvégű pénzügyi lízing elindítható.

Kapcsolódó friss hírek

Írd te a Röviden híreit!

Szerkesztő-újságírót keresünk, jelentkezz!