Belföld

Pesty László: Nem zárható ki, hogy zsarolják Varga Juditot

Belföld

Orbán a Facebookon hajrá magyarokozik, miközben Budapesten a lemondásáért tüntetnek

Baleset

Meghalt egy ember a Balatoni úton történt balesetben

Élelmiszerek elvitelre – no de mibe csomagolva?

HirdetésHirdetés
Élelmiszerek elvitelre – no de mibe csomagolva?

Rohamtempóban szoktunk rá az ételek és sokfajta élelmiszer házhoz rendelésére vagy hazavitelére. Ám ehhez mindig valamilyen burkoló- vagy csomagolóanyagra van szükség. Ezek nélkül nem igazán jutna el velünk haza vagy hozzánk a futárral a kifizetett fogás higiénikusan.

No, de tényleg higiénikus az a csomagolás? A fólia? – kérdezheted. Persze, nagyon sok esetben a fólia jelenti a csomagolóanyagot, de az persze lehet alufólia, papírtálca vagy habtálca is. A csomagolóanyagok között főképp a fólia esetében azonban nem árt résen lenni!

Fólia és fólia között hatalmas ám a különbség

A cadmas.hu frissentartó fólia kínálatában megtalálhatod a a hidegkonyhai csomagolófóliát, az élelmiszer-csomagoló fóliát, a frissentartó fóliát és a habtálca-csomagoló fóliát. Nem tévesztendők össze ezek a termékek az ipari sztreccsfóliákkal.

Közös bennük, hogy szigorú előírások vonatkoznak az előállításukra. Erre külön szakosodott üzemekben gyártják ezeket, és ez a folyamat teljesen más higiéniai körülményeket jelent, mint az ipari fóliák esetében. Ez vonatkozik a csomagolásukra és a tárolásukra is. Csak „primer” alapanyagból készülhetnek, azaz nem lehet a készítésükhöz visszadarált vagy újrahasznosított anyagot használni, és semmiféle színező- vagy adalékanyag sem kerülhet beléjük, még ragasztóanyag sem. Ezzel a fogyasztók egészségét védik, hiszen ha az ellenőrizetlen anyagok kioldódnak a csomagolóanyagból, akkor annak nem kívánt egészségügyi vonatkozásai lehetnek.

Ipari csomagolásra használt fóliák

Az élelmiszeripari és az élelmiszert forgalmazó cégek tehát csak speciálisan élelmiszeripari felhasználásra engedélyezett fóliatermékeket alkalmazhatnak. Ez vonatkozik az ipari méretű hidegkonyhai készítményeket előállító üzemekre, de a sarki kis pizzaárusra is.

Az iparban is előszeretettel alkalmaznak fóliákat, mert igazán sok előnnyel jár. Általában a raklapos szállítmányozás során lehet gyakran látni, hogy azokat valamilyen fóliatekercsekkel tekerik körbe, hogy majd a rakatokat összetartsa. Sokféle méretben készülnek ezek a tekercsek, és nagyon gyakran színezettek. Olykor érezhetően ragacsosnak érződik a felületük és látszik rajtuk, hogy az anyaguk nem teljesen “tiszta”.

Az ipari felhasználású fóliákat teljesen eltérő körülmények között készítik, mint az élelmiszeriparban használható fóliákat. Ezekbe lehet tenni visszadarált granulátumot is, azaz műanyag hulladékot. Nos, ha ilyen típusú fóliába akarnak neked ennivalót, élelmiszert becsomagolni, akkor inkább menekülj és bele se gondolj, milyen anyagok szervezetbe jutását akadályoztad meg!

Csak felelősen

Az élelmiszerek csomagolása nem játék. A haszonszerzés vágya nem írhatja felül a higiéniai és egészségvédelmi követelményeket. Az okos és felelős vállalkozók azért is betartják az előírásokat, hogy a vásárlóik rendszeresen visszatérjenek egy-egy jó fogásért.

Ez is érdekelhet

A csomagküldésre is kiterjesztené a fóliázós törvényt a kormány

Kiszámolta a KSH: 605 100 forint volt az átlagkereset januárban

Kínos kérdésekre várja a választ Orbán Viktortól Magyar Péter

Lázár János maffiamódszerekkel fenyegette meg a Spart

Komoly üzemanyag drágulás jön napokon belül

Dolgozik a NER? Megzsarolt egy cégvezetőt két férfi „magas szintű kapcsolataikra” hivatkozva