Baleset

Patkány rágott meg egy alvó kisbabát Ócsán

Baleset

Halálos tragédia Budapesten

Baleset

Nagy baleset Budapesten, több busz is késik

Ivartalanítás és kutyachipezés – mire figyeljünk és miért ne spóroljunk ezeken felelős állattartóként

Ivartalanítás és kutyachipezés – mire figyeljünk és miért ne spóroljunk ezeken felelős állattartóként
Fotó: Pexels/Sharon Snider

Több tízezer éve igaz immár: a kutya az ember legjobb barátja, egyúttal a kiapadhatatlan szeretet- és vidámságforrás négylábú megtestesítője, aki nélkül lehet ugyan élni, de nem érdemes. Felelős gazdiként mindig azt kell szem előtt tartanunk, ami a legjobb a házi kedvencünknek, még akkor is, ha pillanatnyi kellemetlenséggel jár. A chipeztetés és az ivartalanítás a kutyatartás alapvető velejárói, azonban sok tévhit övezi ezeket a területeket. Miért kell egyáltalán chip a kutyába? Meddig lehet ivartalanítani a kutyánkat? Miért kell változtatni négylábúnk étrendjén ivartalanítás után? Ezeket a kérdéseket is körüljártuk az alábbiakban.

De hogyan kerül a chip a kutyába?

Rendkívül egyszerűen, villámgyorsan és kockázatmentesen! Magyarországon 2010 óta kötelező a 4 hónapnál idősebb kutyákat kutyachippel ellátni, mely hangozzon bármilyen ijesztően is, mindössze egy néhány perces eljárás, gyakorlatilag egyenértékes az oltással. A kutya bőre alá egy rizsszem-nagyságú, szövetbarát jeladó kerül, mely egy 15 számjegyből álló egyedi kódot tartalmaz. Ezt beolvasva azonnal láthatóak az eb és a gazdi adatai, mely nem csupán az állatorvosnál, az oltási adatok ellenőrzésekor jön kapóra: számtalan aggódó gazdihoz került már vissza az elkóborolt kutya egy chipolvasást követően. A beavatkozás költsége mindössze néhány ezer forint, a chipet az állatorvos a lapockák közé vagy a nyak jobb oldalára, a bőr alá ülteti be.

A chipeztetést érdemes összehangolni egyéb oltások beadatásával, így akár spórolhatunk is az egyébként sem borsos műveleten. Fontos tudni, hogy a beavatkozás és a berendezés semmilyen negatív hatást nem gyakorol négylábú barátunk életére, a chip nem tapintható, nincs benne energiaforrás, nem sugároz rádiójeleket, csak az arra megalkotott eszközzel olvasható. Amennyiben megváltozik a kutya tulajdonosa, szimplán átírják a chip által tartalmazott számsorhoz kapcsolt adatokat, semmilyen esetben sem nyúlnak a beültetett transzponderhez.

Ivartalanítás: aranyszabályok, melyeket mindenképp tartsunk be

A kutya ivartalanítása a chipezés mellett a másik gyakori rutinbeavatkozás, ugyanakkor itt nincs jogszabályi kötelezettség, magunknak kell mérlegelnünk, hogy élünk-e a lehetőséggel. Az ivartalanítás altatásos műtéti beavatkozás, mely során az állatorvos eltávolítja a kan vagy szuka kutya ivarszerveit. A beavatkozás csökkenti egyes betegségek, egészségügyi problémák kialakulásának kockázatát, valamint jótékony hatással van szeleburdi házi kedvencünk viselkedésére: megszünteti a tüzelési időszakra jellemző örökös mehetnéket, nyüglődést és az olykor agresszívabb megnyilvánulásokat.

Az ivartalanítás a szakemberek szerint egy-másfél éves korban optimális, de a kor nem kizáró ok, idősebb ebeknél is elvégzik. A műtét jóval költségesebb, mint a chipeztetés: 40-60 ezer forintos tartományban mozog, szuka kutyák esetén magasabb összeggel érdemes kalkulálnunk, mivel esetükben egy kicsit bonyolultabb beavatkozásról beszélünk. Fontos, hogy ne a legolcsóbb ivartalanítást keressük: kutassuk fel a szimpatikus állatorvosi rendelőt, faggassuk ki kutyás barátainkat a tapasztalataikról, járjuk körbe alaposan a témát, hiszen egy visszafordíthatatlan és invazív folyamatnak vetjük alá kutyánkat.

Hét dolog, amit okvetlenül tartsunk szem előtt ivartalanításkor

  • Ne tüzelés idejére időzítsük a műtétet.
  • Ivartalanítás előtt 12 órával ne etessük, 6 órával előtte pedig ne itassuk a kutyát.
  • Lehetőség szerint legyünk vele az állatorvosnál, hogy ébredés után már nyugtathassuk.
  • Szenteljük az ivartalanítást követő 2-3 napot a kutyánknak, aki, legyen bármennyire is kímélő a beavatkozás, még a műtét hatása alatt lesz.
  • Szigorúan tartsuk be az állatorvos utasításait, aki akár antibiotikumot, fájdalomcsillapítót is javasolhat a műtét utáni napokra kutyánknak.
  • Négylábú családtagunk a műtét után bágyadt lesz, amennyiben ez a bágyadtság napokon át nem múlik, vegyük fel a kapcsolatot az állatorvossal.
  • Kényeztessük el a nyugodt, kényelmes pihenés örömével házi kedvencünket, úgy alakítsuk az életünket, hogy néhány napig az a nyugalom szigete legyen a kutyánknak!

Tévhit, hogy megváltozik az ivartalanított kutya habitusa

Gyakran hangoztatott kétely, hogy az ivartalanított kutya természete megváltozik, nem olyan lesz, mint régen. Ez maximum annyiban igaz, hogy kedvencünk kevésbé lesz impulzív, nem fogja vinni a vére, és nem az általa generált, hormonoktól fűtött csaholástól lesz hangos a kutyafuttató. Ami viszont megváltozik, az az anyagcseréje. E téren mindenképp kérjünk részletes tájékoztatást az állatorvostól, válasszunk megfelelő kutyatápot, illetve szükség esetén, a picit lelassult anyagcsere-folyamatok miatti elhízás kockázata miatt csökkentsük a kajaadagot.