Fideszes: 250-300 milliárdot csaltak ki a költségvetésből a bújtatott katázók

Nagy nehezen kitalálták, hogyan magyarázzák el, miért tüntetnek több ezren: mert adócsalók!

Bánki Erik, az Országgyűlés gazdasági bizottságának fideszes elnöke felszólal az Országgyűlés rendkívüli plenáris ülésén 2022. július 11-én.
Bánki Erik, az Országgyűlés gazdasági bizottságának fideszes elnöke felszólal az Országgyűlés rendkívüli plenáris ülésén 2022. július 11-én. Fotó: MTI/Balogh Zoltán

A kisadózó vállalkozások tételes adója új szabályozásával a kormány visszatért a kiinduló ponthoz, ahhoz a szándékhoz, amiért az adónem megszületett, hogy legyen a lakosságnak szolgáltatást nyújtó, vagy termékeket értékesítő egyéni vállalkozóknak egy alacsony összegű, kevés adminisztrációval járó, ésszerű adózási forma – magyarázta Bánki Erik, a Fidesz frakcióvezető-helyettese, a gazdasági bizottság elnöke szerdán az MTI-hez eljuttatott videónyilatkozatában.

A korábban korrupciós ügyben tanúként szereplő kormánypárti ficsúr arról magyarázott, hogy például a fodrász, a villanyszerelő, a műkörmös, a festő, a kézműves mind-mind jól jár a szigorítással, bár azt nem részletezte, hogy például egy színháznak bedolgozó fodrász, vagy egy céghez kiszálló villanyszerelő hogyan fog számlát kiállítani ezentúl (sehogy vagy ugrik a katája).

Bánki azt is mesélte, hogy eddig a munkaadók szerinte kényszerítették rá a katás vállalkozókat, a valódi munkavállalóikat, hogy kihasználva a kedvező adózási lehetőséget, éves szinten 250-300 milliárd forintot megtakarítsanak a munkaadóiknak. Ezzel nem tettek mást, mint egy olyan adócsalást követtek el, amellyel a költségvetés számára 250-300 milliárd forintnyi kiesést okoztak – hergelt a fideszes.

Az ott dolgozók ezen felül elestek a munkavállalóknak járó juttatásoktól, illetve később a nyugdíjszámításnál is komoly bajba kerülhetnek – magyarázta, teljesen hülyének nézve a katázókat, hiszen ezekkel a hátrányokkal mindenki tisztában volt, a kata bevezetése óta az ismert negatívumok ellenére döntöttek sokan az adózási forma mellett, és mert nem számítanak az államtól nyugdíjra.

Kapcsolódó hírek