Baleset

Milliárdos exdiplomata csapódott a földnek Besenyei Péter korábbi repülőjével

Bulvár

36 évesen meghalt Azahriah menedzsere

Bulvár

Büdös bunkó: Kern András megint a járdára parkolt a szarjával

Mivel csökkenthető a németországi adó összege?

Ön tudta, hogy a magas, németországi adók összege bizonyos tételekkel hatékonyan csökkenthető? És azt, hogy Önt a befizetett béradó összege után akár több mint 1000 eurós adóvisszatérítés is megilleti? Most megmutatjuk, hogyan élhet ezekkel a lehetőségekkel.

Mivel csökkenthető a németországi adó összege?

Németország híres a magas adókról. Olyannyira, hogy a bérekre kivetett közterhek összege sokszor a fizetés 40 százalékát is elérheti. Sokan nem tudják azonban, hogy ez a magas összeg rengeteg tétellel csökkenthető. Sőt, az adó nagy része az adóbevallás helyes kitöltésével és leadásával vissza is igényelhető.

De milyen költségeket lehet elszámolni abban az esetben, ha Németországban dolgozunk és mire lesz szükségünk, ha szeretnénk, hogy ezeket a német adóhivatal jóvá is írja számunkra? illetve mire kell odafigyelnünk abban az esetben, ha az adóvisszatérítésre is igényt tartunk?

Ebben a cikkben ezeknek a kérdéseknek jártunk utána, és bemutatjuk a legegyszerűbb módot, mely minden magyar munkavállaló számára segít abban, hogy minimalizálhassa a Németországban befizetett adó költségét, és az őt illető visszaigénylés is hatékony legyen.

Milyen tételeket írhatunk le az adóból Németországban?

Habár a német adók rendkívül magasak, szerencsére rengeteg olyan tétel akad, mely leírható az adóból. Ilyen költségnek számít többek közt:

  • az otthoni iroda költségei, abban az esetben, ha a helyiséget szinte kizárólagosan munkához használjuk;
  • az irodával kapcsolatos felújítások és korszerűsítések költségei;
  • a munkába járás költségei;
  • az önkéntes munkavállalás;
  • külföldön élő családtagok támogatása;
  • kettős háztartásvezetés;
  • az álláskeresés költségei (még abban az esetben is, ha egy adott állást nem kaptunk meg) a munkahelyhez köthető ügyvédi vagy bírósági költségek;
  • a munkahelyhez köthető telefon- és internethasználat költségei;
  • bizonyos háztartásközeli szolgáltatások (például háztartási segítségnyújtás, ápolás költségei);
  • a magánnyugdíj-takarékossági rendszerbe befizetett összeg utáni támogatás;
  • a gyermekgondozási költségek egy része;
  • az olyan, rendkívüli kiadások, mint egy közeli hozzátartozó temetése (abban az esetben, ha a költségek meghaladják a hagyaték összegét) vagy válás költségei.

Ez első ránézésre rengeteg dolognak tűnik, érdemes odafigyelni azonban arra, hogy minden esetben léteznek bizonyos szabályok, melyekhez igazodni kell.

Saját iroda esetében például a költségek csak akkor igényelhetők vissza, ha a helyiséget magáncélokra (például lakhatásra) nem használjuk. A takarítónőre és a szerelőre fordított költségeket azonban visszaigényelhetjük az adóhivataltól.

Fontos továbbá azt is tudni, hogy minden esetben létezik egy bizonyos összeghatár, mely az éves befizetések után jóváírható. A munkahellyel kapcsolatos felújítások összegét illetően például az állam maximum 6000 euró 20 százalékát veszi számításba, azaz 1200 eurót.

Mi befolyásolhatja a német adó visszatérítésének mértékét?

Az adóbevallás során leírható összegekkel a Németországban befizetett adó összege hatékonyan csökkenthető. Az adó visszaigénylése azonban olyan dolog, mely a legtöbbeket a kedvezmények mellett is jogosan megillet. Általánosságban pedig elmondható, hogy a német adóvisszatérítés összege 1000 euró feletti összeg is lehet, mely a legtöbb munkavállaló számára igazán csábító.

Fontos azonban tudni azt, hogy a bruttó bér ismerete még nem elég ahhoz, hogy a visszajáró összeg nagysága meghatározható legyen. A pontos végösszeg minden egyes dolgozó esetében változó, és rengeteg dologtól függhet.

Többek közt attól, hogy a fentebb említettek közül milyen adókedvezmények és jóváírások vonatkoznak az adott munkavállalóra. Például a munkával kapcsolatos ráfordítások, utazások és továbbképzések, valamint az éves jövedelem adómentes kategóriába tartozó mértéke.

De többek közt a végösszeget befolyásolhatja az is, hogy munkavállalóként milyen adókategóriába tartozik valaki, hogy részmunkaidőben vagy ideiglenesen, magyar vagy német cégen keresztül dolgozik vagy dolgozott Németországban.

Hogyan kezdeményezhet hatékonyan német adóvisszatérítést?

Abban az esetben, ha Ön az elmúlt években dolgozott Németországban (vagy épp jelenleg is ott dolgozik), nagy valószínűséggel jogosult német adóvisszatérítésre. Ennek oka, hogy a német adóhivatal felé havonta levonásra kerülő béradó összege általában nagyobb, mint amit Önnek valójában fizetne kellett volna. Költségeit figyelembe véve tehát a német adóbevallás benyújtásával adóvisszatérítésre lehet jogosult.

Ennek érdekében azonban fontos a német adóbevallás megfelelő módon történő elkészítése, ami azonban laikusként nem egyszerű feladat. Éppen ezért a német adó hatékony visszatérítésére irányuló kísérlet legegyszerűbb módja az, ha a munkát az adott ország adóügyeiben jártas szakemberre bízza.

A szakemberek komplex szolgáltatás keretei között garantálják a hatékony ügyintézést, és a folyamat elejétől a végéig mindent kézben tartanak, így Ön is biztos lehet abban, hogy hozzájuthat ahhoz az összeghez, ami a Németországban befizetett adóelőleg alapján Önt jogosan megilleti.