Bűnügy

Rengeteg pénzt találtak: vesztegetés gyanúja miatt őrizetbe vették egy fővárosi tankerületi központ vezetőjét

Bűnügy

3-as terrorfokozat van érvényben Magyarország területén

Életmód

Megszűnik egy kedvelt tévécsatorna Magyarországon

Miben segít a diabetológus szakorvos?

Miben segít a diabetológus szakorvos?

Mivel foglalkozik a diabetológia? Mi a feladata a diabetológus szakorvosnak? Hogyan történik a cukorbetegség kivizsgálása? Mit érdemes tudni az orális glukóz-tolerancia teszt alkalmazásáról? Melyik tesztet alkalmazzák a terhességi cukorbetegség kimutatására? Cikkünkben megválaszoljuk a kérdéseket.

A diabetológia egy olyan orvosi szakterület, mely a diabétesz, vagyis a cukorbetegség megelőzésében és kezelésében játszik fontos szerepet. A szénhidrát-anyagcsere zavaraival, társbetegségeivel és szövődményeivel foglalkozik.

Mi a feladata a diabetológus szakorvosnak?

A Belvárosi Orvosi Centrum diabetológus szakorvosa felméri a cukorbetegség lehetséges rizikófaktorait, valamint segít elkerülni a szövődmények kialakulását. Lényegében a cukorbetegek kezelésével, valamint állapotuk nyomonkövetésével foglalkozik.

A kezelések megkezdése előtt a szakorvos minden esetben megvizsgálja a beteg kórelőzményét és egészségi állapotát, sőt, a családi kórelőzményeket is. Cukorbetegség esetén a terápia meghatározása, valamint a rendszeres kontroll is kizárólag diabetológus szakorvosnál lehetséges.

Éhgyomorra végzett vércukorszint-vizsgálat

A cukorbetegség diagnózisának felállítása minden esetben vérvizsgálattal történik. Ha a random vércukorvizsgálat eredménye cukorbetegségre utal, akkor éhgyomorra végzett vércukorszint-vizsgálattal szokták azt megerősíteni.

Az éhgyomorra végzett vércukorszint-vizsgálatnál a mintát 12 órás éhezést követően veszik le a pácienstől, hiszen ilyenkor a legalacsonyabb a vércukorszint. Ha ennek a diabetológiai vizsgálatnak az eredménye is cukorbetegségre utal, akkor megismétlik azt a diagnózis megerősítése érdekében.

Az orális glukóz-tolerancia teszt a terhességi cukorbetegség kimutatására is jó

Orális glukóz-tolerancia tesztet is alkalmazhat a szakorvos, melynek során egy speciális cukoroldat elfogyasztása előtt, illetve egy és két órával később mérik meg a vércukorszintet. Ebben az esetben is fontos, hogy a vizsgálat előtti 12 órában nem szabad ételt fogyasztani, valamint dohányozni és fizikai aktivitást végezni. Ezeket a szabályokat mindenképpen be kell tartani a megbízható eredmény érdekében.

Az orális glukóz-tolerancia teszt alkalmazása abban az esetben is jó választás, ha a cukorbetegség szűrésére egyéb vizsgálatok nem mutatnak egyértelmű eredményt. Nem véletlen, hogy ezt a tesztet alkalmazzák a terhességi cukorbetegség kimutatására. Bizonyos esetekben a cukorbetegségnek nincsenek jellegzetes tünetei, érdemes rendszeresen részt venni ellenőrzésen. Ugyanis a kezeletlen cukorbetegség esetén károsodhatnak a létfontosságú szervek és komoly szövődmények alakulhatnak ki.

Jelenleg a cukorbetegség nem gyógyítható, emiatt élethosszig tartó kezelést igényel. A kezelés részét képezi a testmozgás, a diéta és a gyógyszeres kezelés, valamint bizonyos típusoknál az inzulinterápia.

Megszűnik egy kedvelt tévécsatorna Magyarországon

Ez a KDNP-s férfi szeretne mondani valamit Önnek a termékenységtudatosságról

Elhunyt Ferge Zsuzsa

Benyújtották a törvényjavaslatot, betiltják a 18 év alattiaknak az energiaitalok eladását

Pénztárcabarát fürdőtippek a hosszú hétvégére

Tisztítószer került a Szentkirályi ásványvizébe, ezt a szériát hívta vissza a gyártó