Bulvár

Tónika Show: valaki összemontázsolta Vámpír Ági kifakadását Varga Judit arcával

Bulvár

Ez nem egy nyilas házmester valami történelmi film forgatási helyszínéről, hanem Sulyok Tamást fotózták le Szegeden, egy csatorna mögött bujkálva

Belföld

Pesty László: Nem zárható ki, hogy zsarolják Varga Juditot

Mikor, mi alapján és miért érdemes fonott zsinórt használni?

HirdetésHirdetés
Mikor, mi alapján és miért érdemes fonott zsinórt használni?

Ebben a bejegyzésben a fonott zsinórokkal foglalkozunk kiemelten. Vagyis megnézzük, hogy egész pontosan melyik módszereknél jöhet szóba az alkalmazásuk. Egyúttal arra is részletesen ki fogunk térni, hogy milyen szempontokat és tényezőket figyelembe véve célszerű fonott zsinórt választani.

Nagyban bízunk egyébként abban, hogy a cikk elolvasása nemcsak kedvet csinál majd a fonott zsinórok bevetéséhez és rendszeres használatához. A lényeg ugyanis az, hogy a fonott zsinórokban rejlő potenciált kihasználva eredményesek legyünk a vízparton.

Miben rejlik a fonott zsinórok extra hozzáadott értéke?

Maga az elnevezés már önmagában sokat elárul a válasz kapcsán. Fonott zsinórokról, vagyis egymásba fonott szálak összetételéről beszélünk jelen esetben. Ennek pedig kiemelt értéke van akkor, amikor strapabíró damilt keresünk a horgászatokhoz.

A fonott zsinór ugyanis erősebb, masszívabb és ellenállóbb. Nem vágják el olyan könnyen a csuka tűéles fogai, ahogyan a mederben megtalálható vándorkagylók súrlódását is jobban bírja. Megbízhatóbb, ellenállóbb és erőteljesebb megoldás a hagyományos monofil változatokhoz képest.

Mikor lehet létjogosultsága a fonott zsinórok használatának?

Sokáig szinte csakis a ragadozóhalas horgászatok keretei között került sor a fonott zsinórok használatára. A pergető horgászok nagy kedvencéről van ugyanis szó. Nyilván nem véletlenül, hiszen a fonott zsinór extrán bírja a gyűrődést, méghozzá a nehéz terepviszonyokkal együtt.

Fonott zsinórral eredményesen horgászhatunk csukára, süllőre vagy mondjuk harcsára. Ugyanakkor a békéshalas módszerek nagy innovátorai már a feederes technika kapcsán is sikerrel kísérletezték ki a fonott zsinórok adta lehetőségeket.

Különösen a keszegező horgászatoknál. A fonott zsinórok kapcsán ugyanis tudni illik, hogy nem nyúlnak. Ennek köszönhetően akár az ötven vagy hatvan méteres távolságból is sokkal gyorsabban és látványosabban érzékelhető maga a kapás.

Ennek eredményeként a feeder technika gyorsabb, pörgősebb és nem utolsósorban sokkal eredményesebb lehet.

Mire figyeljünk oda, amikor a fonott zsinórok között készülünk választani?

A monofil zsinórokhoz hasonlóan a fonott damilok esetében is a vastagság jelenti a döntő faktort. Ezt pedig csakis úgy tudjuk körültekintően megválasztani, ha előtte jó alaposan átgondoljuk a horgászatunk várható körülményeit.

Számoljunk tehát a várható halakkal és azok lehetséges méretével, illetve nézzük meg a meder- és terepviszonyokat is. Illetve fontos azt is hozzátenni, hogy egyes tavakon nem feltétlenül megengedett a fonott zsinór használata.

Egyébként a feeder módszereknél a dobóelőke lehet az, amit célszerű még fonott zsinórt használva megkötni. Ennek köszönhetően a damil az erőteljesebb dobásokat is gond nélkül bírni fogja.

Ez is érdekelhet

Eldurvult a horgászverseny: összevissza késelték, megrugdosták a tó tulajdonosát Borsodban

Orvhorgászokat fogtak el Pély külterületén

Egy ponty ellen adott ki körözést a Nébih

Megszünteti egy szolgáltatását a DIGI, rengetegen szívhatnak miatta

Súlyos hiba a Facebooknál, a Messenger és az Instagram is használhatatlan

Lecsap a Temu piactérre a Gazdasági Versenyhivatal