Belföld

Súlyos dolgokat állít Dúró Dóráról és Kocsis Mátéról Magyar Péter

Baleset

Ketten meghaltak egy balesetben Budapesten, a vétkes sofőr és utasai elmenekültek

Életmód

Megszűnik egy kedvelt tévécsatorna Magyarországon

A népszerű lucfenyő

A népszerű lucfenyő

Ha a lucfenyő szót halljuk, legtöbben elsősorban a karácsonyra gondolunk. Ez a gyönyörű fafajta az egyik legnépszerűbb az ünnepek alatt, de valójában egész évben igen széles körű felhasználásnak örvend.

Fontos alapanyag

A luc egy rendkívül jelentős alapanyaga az építőiparnak. Felhasználják épület- és szerkezetfa gyanánt, de a belső terekben is gyakori az alkalmazása. Parketta, lépcső, lambéria, ajtó, a lucfenyőből készített elemek listája szinte végeláthatatlan.

A faiparban a forgácslapok egyik leggyakoribb nyersanyaga, ami tovább bővíti felhasználási területét. Emellett kerti székek és más szabadtéri tárgyak, valamint parkok és játszóterek berendezéseinek alapanyagaként szintén igénybe veszik.

Azonban nem csak az építkezések során és berendezések készítésénél jelentős, a keskeny évgyűrűs, hegyvidéki lucfenyők adottságai hangszerek előállításához is kiválóak.

Ez a fa lényegében a legfontosabb számunkra gazdasági szempontból. Új házak építése során vagy akár felújításoknál is kiváló szerkezetfának. Beltéren sem csak bútorok részeként alkalmazzák, készül belőle állvány, kockaburkolat és oszlop, de betonzsaluzás és zajszigetelő falak emelésekor is alkalmazzák.

Miért jó a luc?

A kedves olvasóban felmerülhet a kérdés, hogy mégis miért alkalmazzák a lucfenyőt ennyi területen. Ennek az anyagnak számos remek tulajdonsága van, amelyek együttesének köszönheti széles körű felhasználását. Egyrészt természetes, megújuló nyersanyagról van szó, másrészt pedig igen könnyen formálható.

Mivel megmunkálása egyszerű, de megfelelő kezelés mellett nagyon tartós, több célra kiválóan alkalmazható. Érdemes építészeti faanyagvédelemmel, valamint vegyszerekkel védenünk. Azonban ha ezt teljesítjük, a környezeti hatásokkal, időjárással és a kártevőkkel szemben is nagyon ellenálló.

Maga az anyag ellenállóképességéhez mérten könnyűnek mondható, szilárd és rugalmas, tehát strapabíró. A számos más faj esetében várt zsugorodás is igen csekély a lucfenyő esetében. Nem utolsó szempont továbbá, hogy a fa minden részét, még a forgácsot is lehet hasznosítani.

Nem csak hasznos, szép is

A luc faanyaga egy lágyabb színvilágot képvisel, egyenletes sárgás-fehéres árnyalattal. Mintázata markánsabb, az erezet feltűnő, lángforma hatást kelt. Mind kültéren, mind a lakásban igen mutatós látványt nyújt. Azt azonban érdemes szem előtt tartani, hogy ha hosszú távon fény éri, akkor előbb-utóbb besötétedik.

Amennyiben szeretne meghitt, otthonias érzést kelteni lakásában, vagy könnyen megmunkálható, tartós faanyagot keres tervei megvalósításához, érdemes megfontolni a lucfenyőt, mint alapanyagot.

Jó tulajdonságai közé sorolhatnánk továbbá azt is, hogy igen széles körben forgalmazzák. A Káplár fatelep webshop hatalmas választékának jelentős része ebből a kiváló anyagból áll. Legyen az szárított, egalizált stafni, lucfenyő zsaludeszka vagy gerenda, az online áruház rendelkezésére áll. Akárhol is legyen szüksége jó minőségű faelemekre, az országos kiszállítás biztosítja, hogy könnyedén és hamar hozzájuthasson.

Kapcsolódó friss hírek

Holttestet találtak az utcán Szentesen

Elképesztő pénzért kelt el Magyar Péter „női” napszemüvege

Aláírásgyűjtő aktivistákat vertek meg Budapesten

Busz és villamos karambolozott Budapesten

Orbán Viktor a kolostorkájában fogadta Irakli Kobakhidzét

Rémhír terjed a TikTokon a betétek befagyasztásáról, az MNB feljelentést tesz