Baleset

Kiürítettek egy budapesti iskolát, 10 mentőautót riasztottak a helyszínre

Bulvár

36 évesen meghalt Azahriah menedzsere

Belföld

Súlyos dolgokat állít Dúró Dóráról és Kocsis Mátéról Magyar Péter

Kisokos az otthoni hulladékkezeléshez

Kisokos az otthoni hulladékkezeléshez
Fotó: Flickr/Peter Kaminski

A 21. század egyik legjelentősebb problémája a globális felmelegedés mellett annak a hatalmas mennyiségű hulladéknak a kezelése és újrahasznosítása, amelyet a fogyasztói társadalom zúdít bolygónkra. De mit tehet Ön annak érdekében, hogy minél kevesebb hasznosíthatatlan hulladékot termeljen? Cikkünkben bemutatunk néhány hasznos módszert!

Átgondolt vásárlás

A hulladék csökkentésének leghasznosabb módja, ha csak olyan termékeket vásárol, amelyekre ténylegesen szüksége is van. Természetesen a vásárlói tudatosság fejleszthető, de örök igazság, hogy csak az nem szennyez, amit le sem gyártanak. Akkor sem kell persze kétségbe esni, ha valamilyen terméket mindenképpen meg kell vásárolni, hiszen ilyenkor is jelentősen csökkenthető a keletkező hulladék mennyisége. Rendkívül környezetbarát módszert kínálnak erre az egyre gyakrabban felbukkanó csomagolásmentes boltok, de a többször használható textiltáska is kiváló alternatívája lehet a nejlonszatyroknak.

A csomagolt élelmiszerek mellett a ruházati termékek felelnek a keletkező hulladék nagy részéért, ráadásul gyártásuk is igen szennyező. Az így keletkező szemét mennyisége szintén csökkenthető megfontolt vásárlással, melynek során törekedni kell a hosszabb élettartamú termékek beszerzésére.

Szelektív hulladékgyűjtés otthonában

Sajnos nehéz elkerülni – még nagyfokú tudatosság mellett is -, hogy egyáltalán ne keletkezzen szemét. Némi odafigyeléssel azonban ennek nagy része is hasznosításra kerülhet. A családi házzal rendelkezők a háztartási hulladék jelentős részét (zöldségek és gyümölcsök maradéka, csontok, kerti hulladék) komposztálással visszaforgathatják a földbe. A le nem bomló hulladékot pedig a megfelelő helyen gyűjtve a szolgáltatók elszállítják, és alapos válogatás után újra felhasználásra kerül.

Hogyan gyűjtse a hulladékot?

A hulladék otthoni szelektálásának első és legfontosabb lépése, hogy a keletkező – különböző típusú – szemét ne egy kukába kerüljön, és azt sem szabad elfelejteni, hogy az újrahasznosításra szánt csomagolásokat meg kell tisztítani a szennyeződésektől.

Az elkülönítést mindenképpen megkönnyíti, ha már otthonában külön tárolóedénybe kerül az eltérő anyagú hulladék. A lakosság és a hulladékot elszállító, majd válogató szolgáltató cégek dolgát jelentősen megkönnyítik a különböző színű hulladéktárolók. A sárgába a műanyagot, a kékbe a papírt, a szürkébe a fémet, a zöld gyűjtőbe a színes, a fehérbe, pedig a fehér üveget gyűjtik, természetesen szigorúan kupak nélkül.

A szelektív gyűjtéséhez elengedhetetlen színes hulladéktárolók praktikus kerekes kivitelben megrendelhetők a VasMuszakiBolt.hu webáruházából, ahol ezenkívül még számos barkácstermék is megtalálható.

Kapcsolódó friss hírek

Holttestet találtak az utcán Szentesen

Elképesztő pénzért kelt el Magyar Péter „női” napszemüvege

Aláírásgyűjtő aktivistákat vertek meg Budapesten

Busz és villamos karambolozott Budapesten

Orbán Viktor a kolostorkájában fogadta Irakli Kobakhidzét

Rémhír terjed a TikTokon a betétek befagyasztásáról, az MNB feljelentést tesz