Müller Cecília: megkeressük a gyógyult betegeket, szükség van a vérplazmájukra

A szennyvizet is vizsgálják, koronavírus után kutatva.

Védőfelszerelést viselő gyógytornászok a koronavírussal fertőzött betegek fogadására kialakított intenzív osztályon a Szent László Kórházban 2020. április 23-án.
Védőfelszerelést viselő gyógytornászok a koronavírussal fertőzött betegek fogadására kialakított intenzív osztályon a Szent László Kórházban 2020. április 23-án. Fotó: MTI/Balogh Zoltán

Csütörtökön olyan vérplazmát adtak be egy súlyos állapotú koronavírusos betegnek, melyet egy, a vírusból felgyógyult betegből nyertek ki, ha működik, az óriási előrelépés lehet – mondta Müller Cecília országos tisztifőorvos az operatív törzs április 25-i sajtótájékoztatóján.

Úgy tudni, a beteg összesen három részletben kapja meg a teljes mennyiséget, ma és holnap is kap vérplazmát, a szakemberek nagyon várják, hogy eredményes lesz-e. Müller Cecília elmondta, ez úgynevezett passzív immunizáció: aki átesett a betegségen, annak a szervezete ellenanyagot termel. Ezt az ellenanyagot kapja meg a beteg a vérplazmával, nem várva meg, míg az ő szervezete is elkezd ellenanyagot produkálni.

„Szükségünk van olyan emberektől vérplazmára, akik átestek a betegségen és jól vannak. Őket meg fogjuk keresni, és meg fogjuk kérni, hogy emberbaráti szeretetből csatlakozzanak a kutatási programhoz”

– fogalmazott a tisztifőorvos.

Kérdésre válaszolva elmondta, a vérplazma beadása preventív jelleggel nem alkalmazható, de zajlik a védőoltás kutatása. Mint mondta, Magyarország kötelező védőoltás-rendszert működtet már évtizedek óta, 12 fertőző megbetegedés ellen lehet így védekezni, azt szeretnénk, ha a koronavírusra is lenne oltóanyag.

Vizsgálják a szennyvizet is

Müller Cecília kitért arra is, hogy vizsgálják a szennyvizet, az új koronavírus nyomait keresve benne, ebből következtetni lehet a környezeti állapotra. Megjegyezte, Budapest és Pest megye a leginkább érintett a koronavírussal, a kórokozót azonban eddig még nem mutatták ki a fővárosi szennyvízmintákban.

A tisztifőorvos szólt a friss járványügyi számokról is, miszerint péntekre a fertőzöttek száma 2383 főre nőtt, újabb 11 ember elhunyt, valamint 877-en vannak kórházban, ebből 61-en lélegeztetőgépen. Az ő helyzetük sem reménytelen, több embert sikerült korábban levenni a lélegeztetőgépről, az intenzív osztályt is elhagyhatták – hangsúlyozta Müller.

Kapcsolódó hírek