Bűnügy

3-as terrorfokozat van érvényben Magyarország területén

Baleset

Nagy baleset Budapesten, több busz is késik

Közlekedés

Rendet tesz a MÁV: nem lehet csak úgy csoportosan felszállni a vonatokra

Hittanból és bibliaismeretből is lehet majd szóbelizni az idei érettségin

Később kezdődnek a vizsgák, viselhetnek maszkot a diákok, de idén nem lesz ballagás.

Bibliaismeretből, hittanból, judaisztikából, célnyelvi civilizációból, népművészetből és testnevelésből is tartanak szóbeli érettségit

– jelentette be Maruzsa Zoltán köznevelésért felelős államtitkár az operatív törzs pénteki sajtótájékoztatóján.

Maruzsa elmondta, tegnap este jelent meg az a kormányrendelet, mely határoz az idei érettségik sorsáról. Eszerint a vizsgák május 4-21. között zajlanak, jószerivel csak írásbeli érettségik lesznek, hogy minimalizálják a személyes kontaktusokat, de Maruzsa szerint vannak olyan tárgyak (lásd feljebb), ahol nagyon nehéz az írásbeli lebonyolítása, ezért ott lesz szóbeli.

Szóban vizsgázhatnak azok is, akiket felmentettek az írásbeli alól. A nyelvi érettséginél ugyanakkor csak írásbeli szekció lesz, ennek ellenére komplexként számítják be a nyelvvizsga átváltásnál.

Maruzsa emlékeztetett: egy helységben maximum 10 fő lehet majd, köztük legalább másfél méteres távolságot kell tartani, de ez a 10 fő a plafon, ennél lehet kevesebb nebuló és vizsgabiztos is egy légtérben. Hozzátette, lesz elég terem a vizsgákhoz, ha szükséges, az ország bármelyik köznevelési intézménynek a terme bevonható, de erre vélhetően nem lesz szükség.

Kilenckor kezdődnek a vizsgák, viselhetnek maszkot a diákok, nem lesz ballagás

Maruzsa Zoltán ismertetése szerint az érettségik idén 8 helyett 9 órakor fognak kezdődni, hogy a diákok ne a reggeli, munkába menő csúcsforgalomban menjenek vizsgázni. Emellett az iskolákban is „csoportosulásokat akadályozó szabályokat” alkotnak a fertőzésveszély csökkentése érdekében. Azoknak a tanároknak és diákoknak pedig, akik az érettségi miatt sokat ingáznának, kollégiumi elhelyezést biztosítanak.

Az is kiderült, a járványhelyzet miatt nem lesz idén ballagás,

az érettségizők tömeges tesztelése ugyanakkor nem indokolt, aki viszont beteg, az ne menjen vizsgázni – fogalmazott az államtitkár.