Bűnügy

Úgy összevertek egy DK-s képviselőjelöltet, hogy kórházba kellett vinni

Bulvár

Sokkoló: 14 év után visszatér a Győzike Show, itt lesz látható

Belföld

Titkos kormányhatározat jutott el Magyar Péterhez, kiderült Orbánék terve

Mi lesz a koronavírus-járvány végkifejlete? Ezek a lehetséges forgatókönyvek

Váratlanul és villámgyorsan bénította meg szinte az egész világot a tavaly év végén Kínában felbukkanó, és azóta az összes lakott kontinenst elérő koronavírus-járvány.

A COVID-19 pandémia néven is emlegetett világjárvány legfőbb veszélye az, hogy olyan kórokozó terjed, amely egy új vírus, tehát az emberi szervezet még rendelkezik vele szemben immunitással. Egyelőre csak találgatnak a szakemberek, hogy mi lehet a folyamat végkimenetele, de valószínűsíthető forgatókönyvek már vannak.

A 24.hu vette észre a Daily Beast nevű amerikai hírportál e témával kapcsolatos cikkét, amelyben azt fejtegetik, hogy négyféleképpen érhet véget a koronavírus-járvány.

  1. Az első, hogy a vírus a tavaszi felmelegedéssel lelassul, majd lecseng. Ezt arra alapozzák, hogy a jelenleg ismert négy koronavírus mindegyike szezonális, és melegebb, nedvesebb időben az általuk okozott járvány lecsillapodik. Erre azért ne vegyünk mérget, sok még a kérdőjel.
  2. A második elmélet szerint a legrosszabb forgatókönyv valósul meg akkor, ha a járvány a jelenlegi ütemben képes terjedni nyáron is, és csak akkor fullad majd ki, amikor már senkit sem tud megfertőzni. Ez azt jelentené, hogy a Föld lakosságának 40-70 százaléka kapná el a vírust, 2 százalékuk pedig meg is halna. Világszinten ez 64-112 millió ember halálát jelentené.
  3. Van egy olyan verzió is, hogy a járvány addig tart, amíg valaki ki nem fejleszt ellene egy vakcinát. Ez leghamarabb egy év múlva történhet meg.
  4. A negyedik forgatókönyv gyorsabb – és mind közül a legvalószínűbb – megoldást vázolja: eredményesnek bizonyul két, várhatóan néhány hónap múlva forgalomba kerülő terápiás szer, a remdesivir és az actemra alkalmazása. Ezek védettséget nem adnak, de a kutatások szerint hatékonyak lehetnek a betegség kezelésében.

Létezik még egy ötödik lehetséges végkifejlet is, ennek lényege, hogy a vírus terjed, majd két hónap múlva eltűnik, és soha nem fogjuk megtudni, hogy miért.

Kapcsolódó friss hírek