Belföld

Szentkirályi Alexandra videón számolt be róla, hogy rettentő ostoba

Belföld

Magyar Péter üti-veri Orbán Viktort, saját követői is kinevetik a miniszterelnököt

Baleset

Nagy baleset Budapesten, több busz is késik

Falugyűlés volt Ditróban, ahol két Srí Lanka-i pék miatt tört ki migránshiszti

Egy nő beszél a ditrói pékségben két Srí Lanka-i vendégmunkás alkalmazása és az ezért kialakult közfelháborodás miatt tartott, a polgármester által összehívott falugyűlésen a székelyföldi Ditró művelődési házában 2020. február 1-jén.
Egy nő beszél a ditrói pékségben két Srí Lanka-i vendégmunkás alkalmazása és az ezért kialakult közfelháborodás miatt tartott, a polgármester által összehívott falugyűlésen a székelyföldi Ditró művelődési házában 2020. február 1-jén. Fotó: MTI/Veres Nándor

Elsősorban nem a ditrói pékségben alkalmazott Srí Lanka-i vendégmunkások megjelenését kifogásolja Ditró lakossága, hanem a pékséget működtető helyi vállalkozónak a magatartását, aki szerintük „nem becsüli meg a helyi munkaerőt” – derült ki azon a szombat délelőtti falugyűlésen, melyet azután hívtak össze a székelyföldi településen, hogy hatalmas patália tört ki a két külföldi pék miatt.

A Puskás Elemér polgármester által összehívott falugyűlésen a pékség több egykori munkása panaszolta el, hogy a tulajdonos embertelenül bánt velük, minimálbéren foglalkoztatta, és rendszeresen túlórázásra kényszerítette őket, amit aztán nem fizetett ki számukra. A megszólalók egybecsengően úgy vélték, hogy nem lenne szükség vendégmunkások alkalmazására, ha a vállalkozó megbecsülné a helyi alkalmazottait, és tisztességes bért ajánlana számukra.

Hogy akkor miért nem emiatt indult közfelháborodás, és miért vártak sérelmeik elpanaszolásával a helyiek a Srí Lanka-iak megjelenéséig, azt nem tudni.

Bíró Károly, a székelyföldi Ditróban szolgáló segédlelkész (szemben j3) beszél a helyi pékségben két Srí Lanka-i vendégmunkás alkalmazása és az ezért kialakult közfelháborodás miatt tartott, a polgármester által összehívott falugyűlésen a település művelődési házában 2020. február 1-jén.

Bíró Károly, a székelyföldi Ditróban szolgáló segédlelkész (szemben j3) beszél a helyi pékségben két Srí Lanka-i vendégmunkás alkalmazása és az ezért kialakult közfelháborodás miatt tartott, a polgármester által összehívott falugyűlésen a település művelődési házában 2020. február 1-jén.Fotó: MTI/Veres Nándor

Bajkó Tibor, az Arbor Vállalkozók Szövetségének az elnöke felszólalásában kitért arra, hogy a két Srí Lanka-i pék a jobb élet reményében jött Székelyföldre, és éppen abban a helyzetben van, amelyben külföldön munkát vállaló székelyek.

„Mi hogy aludnánk, ha azt hallanánk, hogy a külföldön dolgozó gyermekeinket el akarják kergetni, meg akarják verni, a házat rájuk akarják gyújtani? Nem hiszem, hogy önök a szívünk mélyén gyűlölködők lennének, önök egy vállalkozóval kerültek ellentétbe. Ha gondjuk van a pékség vezetőjével, közösítsék ki, de ne ártsanak Ditrónak”

– mondta Bajkó.

A felszólalók között olyan is akadt, aki az idegenek megjelenése miatti félelmének adott hangot, és szinte szóról szóra mondta fel a magyar kormánypropagandát:

a Srí Lanka-i pékek csak az elsők, akiket minden bizonnyal mások követnek, és az ázsiai vendégek lassan átalakítják a közösséget.

– fakadt ki egy helybéli.

A tanácskozáson nem vett részt Köllő Csaba, a kilencven alkalmazottat foglalkoztató pékség tulajdonosa. Álláspontját levélben közölte, amelyet Bíró Károly segédlelkész olvasott fel. Azt állította, hogy a cég tisztességesen bánt alkalmazottaival, túlóráikat kifizette. Ezt az állítást felhördüléssel fogadta a falugyűlés.

Köllő Csaba azt is közölte: cége EU-s pályázati forrásokból zsemlemorzsa-gyár felépítésére készül, az elmúlt hetek tapasztalata alapján azonban ezt a gyárat immár nem Ditróban fogják felépíteni. A vállalkozó tudatta: a két ázsiai vendégmunkást ezen túl kisegítő munkásként foglalkoztatja, munkájukat nem a kenyér előállításában veszi igénybe. Azt is közölte: ha fél éven belül sikerül öt helyi szakembert találni, lemond a további vendégmunkások alkalmazásáról.

Köllő elnézést kért a falu népétől ha a két ázsiai szakember alkalmazásával megsértette a közösséget. Ígérte, hogy a céget érintő változásokat ezen túl a falu tudomására hozza.

A falugyűlés azonban nem fogadta el a bocsánatkérést, és azt határozta, hogy petícióban szembesíti a vállalkozót a felgyűlt sérelmekkel.

Kapcsolódó friss hírek

Megszólalt Áder János, talált valamit a mobiltelefonokban

„Megöllek!” – Székkel verte össze a tanárnőjét egy 9. osztályos az egyik szolnoki iskolában

Megtámadták a Kétfarkúak jelöltjét Kecskeméten

110 ezerhez közelít a külföldön dolgozó magyarok száma

Nagy baleset az M7-es autópályán, Balatonvilágosnál

Holttestet találtak az utcán Szentesen