Baleset

Nagy baleset Budapesten, több busz is késik

Belföld

Magyar Péter üti-veri Orbán Viktort, saját követői is kinevetik a miniszterelnököt

Baleset

Ketten meghaltak egy balesetben Budapesten, a vétkes sofőr és utasai elmenekültek

Egyre több a nyomorgó nyugdíjas, de Rétvári szerint ez csak a látszat

Feltűnősködnek, teszik-veszik magukat!

Kérdőre vonta Kásler Miklós emberi erőforrások minisztert a jobbikos Jakab Péter azzal kapcsolatban, hogy tovább nőtt és újabb csúcsra emelkedett tavaly a relatív jövedelmi szegénységben élő nyugdíjasok aránya Magyarországon. Jakab arra lett volna kíváncsi, hogy milyen intézkedések bevezetését tervezi a kormány annak érdekében, hogy

a nyugdíjak legalább a munkajövedelmek átlagos növekedésének megfelelően emelkedjenek.

A KSH adatai szerint ugyanis 2018-ban 11 százalékos volt a nyugdíjasok körében a relatív jövedelmi szegénység, ami köznyelvre lefordítva azt jelenti, hogy

238 ezren havi 93 312 forintnál is kevesebb pénzből voltak kénytelenek megélni.

És amiről a propaganda végképp nem számol be, hogy egy év alatt az érintettek száma közel 28 ezer fővel emelkedett.

A Privátbankár vette észre, hogy Kásler helyett Rétvári Bence, a tárca államtitkára válaszolt Jakab Péter felvetésére, a parlament honlapján is olvasható válasza szerint meglehetősen érzelgős-terelő stílusban:

„Az idősek évtizedeken keresztül dolgoztak az országért, amit a kormány a nyugdíjemelésen túl egyéb juttatásokkal is igyekszik megköszönni. A nemzeti kormány alatt a 2019. novemberi nyugdíj-kiegészítést is figyelembe véve a nyugdíjak 34,2 százalékkal emelkedtek, illetve azok vásárlóértéke is 10,3 százalékkal növekedett. Ezen felül a kormány a nyugdíjasok részére rezsicsökkentést biztosított, illetve a szeptemberben juttatott rezsiutalvány a számláik rendezését segítette”

– magyarázta Rétvári, hogy aztán azzal kenje el: a magasabb a relatív jövedelmi szegénységben élő nyugdíjasok aránya csak azt jelzi, hogy nőnek a bérek.

Csakhogy – jegyzi meg a Privátbankár –, ha a 34,2 százalékos nyugdíj-emelkedéssel párhuzamba állítjuk a bérek változását, rögtön kiderül, milyen hatalmas differencia van a kétféle jövedelemforrás változása között. 2010 és 2018 között ugyanis az átlagos bruttó bérek 63 százalékkal emelkedtek, ami reálszinten 34,6 százalékos értéknövekedést jelent. Vagyis a bérek növekedése bőven meghaladja a nyugdíjak növekedési ütemét – írja a cikk.

Hozzáteszik: a mutató tehát rávilágít arra, hogy miközben a bérből élők a szárnyaló fizetések révén részesednek a gazdaság jó teljesítményéből, a nyugdíjasokról – a kormányzati nyilatkozatok ellenére – ez egyáltalán nem mondható el, hiszen egyre többek ellátása csúszik a küszöb alá.

Igazán érdekes lett volna, ha az államtitkár válaszában kitér arra, mire is elég ez a havi 93 312 forint,

miközben például az alapélelmiszerek bőven inflációt meghaladó mértékben drágulnak az elmúlt időszakban – értékel a gazdasági lap.

Kapcsolódó friss hírek

Most jött! Kiürítettek egy budapesti iskolát, 10 mentőautó riasztottak a helyszínre

Rablógyilkosság Zalában, két ember ellen emeltek vádat

Benyújtotta a PedoFidesz az újabb gyermekvédelmi törvénycsomagot

Kiadták a riasztást: szerdán 6 megyét ér el a durva zivatar

Leitatott, bedrogozott egy kiskorút egy férfi, hogy abuzálja, egy másikkal egy gyermekotthonban „végzett szexuális cselekményt”

Sokkoló drágulás: ennyivel fizethetünk többet idén a Balatonnál