Még idén fellövik a magyar műholdat, de a magyar űrhajósra várni kell

A laposföld-hívőkkel is leszámolna a kormány, a természettudományos általános műveltség növelésével.

Már idén elstartol a magyar SMOG műhold, és „valódi mérésekkel fogja gazdagítani az emberiséget” – magyarázta a 24.hu-nak adott interjújában Ferencz Orsolya űrkutatásért felelős miniszteri biztos.

Egy magyar űrhajós világűrbe küldése már sokkal összetettebb feladat, bár az Európai Űrügynökségnél elvileg nyitott a verseny, de

sok szempontot figyelembe kell venni, mire egyáltalán a gyakorlatig el is juthat egy űrhajósjelölt.

– mondta, úgyhogy Farkas Bertalan utódjára még egyelőre várni kell.

Ferencz szerint a magyar űrkutatás eredményeit elsősorban a sugárzásmérésben kereshetjük, illetve dicsőségünk a fedélzeti adatgyűjtés, számítógépes és fedélzeti elektronika, valamint a tápegységgyártás, és fontosak a hullámméréseink, de az anyagtudományok is, valamint az űrélettanban is nagyon komoly eredményeink vannak.

A miniszteri biztos már azon dolgozik, hogy

az általános iskola felső tagozatában, illetve a középiskolában valamely természettudományos képzéshez vagy konkrét tantárgyhoz hozzá tudják kapcsolni a tanárok a témát.

Az űrkutatás felpörgetésével „a természettudományos általános műveltséget is jó lenne növelni, ennek szükségességét a laposföld-mozgalomnál is jól lehet látni” – szúrt oda a féleszűeknek a miniszteri biztos.

Ezek is érdekelhetnek