Belföld

Magyar Péter üti-veri Orbán Viktort, saját követői is kinevetik a miniszterelnököt

Baleset

Halálos tragédia Budapesten

Belföld

Botrány a Széll Kálmán téri aláírásgyűjtésen, videón a bunkó fideszes

Leépítés az ELTE-n: 50-70 oktatót is elküldhetnek

Az Oktatói Hálózat szerint 50-70-főtől válhat meg az ELTE bölcsész- és természettudományi kara a 2018 őszén bevezetett szigorú megszorítások miatt.

A hvg.hu felidézi, hogy tavaly októberben leállították a beszerzéseket, és bér-, valamint létszámstopot is előírt az ELTE kancellárja az egyetem társadalomtudományi, bölcsészettudományi és természettudományi karán. A megszorításokról a bölcsészkar dékánja, Sonkoly Gábor decemberben úgy nyilatkozott:

a BTK-nak és a TTK-nak karonként 250 millió forintos megtakarítást kell produkálnia, többek között létszámleépítéssel.

A lap most az Oktatói Hálózatra hivatkozva arról számolt be, hogy elindult a leépítés az említett karokon,

az ELTE BTK és TTK oktatóinak száma várhatóan 50-70 fővel csökken.

Az Oktatói Hálózat úgy tudja, az oktatók többségét nyugdíjazással, más részüket teljesítménykövetelmények alapján fogják elbocsátani, de még nem tudni, hogy pontosan milyen megoszlásban.

Az Oktatói Hálózat szerint a létszámleépítés indokolatlan és káros, több tanszék és képzési program felszámolásához vezet, az alulfizetett és túlterhelt oktatók megtizedelése pedig nemcsak nem méltányos, de nem is hatékony megoldás az egyetem problémáira. Csak megnöveli a maradó oktatók amúgy is megemelkedett oktatási terhelését, és gyengébb oktatói és kutatói teljesítményt eredményez, rontja az oktatás minőségét – összegzi a hvg.hu.