Bűnügy

3-as terrorfokozat van érvényben Magyarország területén

Közlekedés

Rendet tesz a MÁV: nem lehet csak úgy csoportosan felszállni a vonatokra

Gazdaság

Súlyos benzindrágulás jön pénteken, de a dízelesek örülhetnek

Orbán: „Ahogy felkelek, azt látom, a mai napon is ellenszélben fogok dolgozni”

Orbán ma kimerészkedett a valódi újságírók elé és elmagyarázta azt a világot, amit ő lát. Korrupció nincs, mégpedig azért, mert üzleti ügyekkel nem foglalkozik.

Orbán Viktor miniszterelnök a Kormányinfó sajtótájékoztatón a Miniszterelnöki Kabinetiroda Garibaldi utcai sajtótermében 2019. január 10-én.
Orbán Viktor miniszterelnök a Kormányinfó sajtótájékoztatón a Miniszterelnöki Kabinetiroda Garibaldi utcai sajtótermében 2019. január 10-én. Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

„Úgy élem az életem, az a képzetem van a magyarországi valóságról, hogy baloldali liberális médiatúlsúly van” – mondta el Orbán Viktor a csütörtöki, rendhagyó kormányinfón, ahol azt a viccet is elsütötte, hogy nem szokása rápirítani másokra.

A bő kétórás szeánsz – ahová több kritikus médiumot nem engedtek be – jelentékeny hányadát a migráció kérdése tette ki. A maratoni stand-upot élőben közvetítették a Facebookon, ennek legmarkánsabb részleteit emeljük most ki.

Illiberális többség van, de baloldali médiatúlsúly

„Oda jutott a liberális gondolkodás az Európai Unióban, hogy a liberálisok a szabadság ellenségeivé váltak”

– vélekedett Orbán, hozzátéve, szerinte nem csak azt akarják megmondani, hogy ők kik, hanem hogy kik a keresztény demokraták és kik nem.

Hangsúlyozta, fontos, hogy a közelgő európai parlamenti választásokon a bevándorlásellenes erők kerüljenek többségbe, a keresztény kultúra védelme szinte politikai kötelezettség. Tökéletes mondatban ismerte el azt, amit a kormányzati kommunikációban már tapasztalhatunk egy ideje, miszerint

a félmondatos üzenetekben van az erő, hosszas kifejtésekre nincs kereslet.

Szerinte összehangoltan tüntetnek ellenük a Soros György által támogatott bevándorláspárti erők, de szavai szerint ennek a sportágnak ez a természete. Itt most az EP-választások kapcsán nemzetközi méretekben mérik össze erejüket a bevándorláspárti és bevándorlásellenes erők. Hangsúlyozta azt is: Magyarországon illiberális többség van.

A túlmunka szabaddá tesz

Téma volt a munka törvénykönyvének módosítása is, mely miatt december óta tüntetések zajlanak országszerte, január 19-én pedig országos szakszervezeti demonstráció készülődik.

Orbán Viktor arról beszélt, a rabszolgatörvényként elhíresült túlmunkakeret-emelés nincs összefüggésben a munkaerőhiánnyal, szerinte sok ember szenved attól, hogy stikliket kell alkalmaznia, ha túlórázni szeretne. Úgy látja, a munka törvénykönyvének módosítása

a szabadságot adja meg a munkavállalóknak.

Több száz propagandatermékkel is ellenszélben

A 444.hu kérdése kapcsán előkerült a jobboldali médiaholding és annak nemzetgazdaságilag kiemelt projektté minősítése is, pontosabban az, hogy ez a „puszta jószándékból” összedobott, közel 500 kormánybarát médiumot tömörítő konglomerátum miért jó a magyar nyilvánosságnak.

A miniszterelnök szerint az a meglepetés, hogy ez valaki számára szokatlan. Szerinte ha valamit összeadnak vagy sem, az az arányokon nem változtat.

„Úgy élem az életem, az a képzetem van a magyarországi valóságról, hogy baloldali liberális médiatúlsúly van. Ahogy felkelek, azt látom, hogy a mai napon is ellenszélben fogok dolgozni”

– szakértette meg Orbán Viktor a médiaholdingot és a magyar médiapiacot. Az, hogy idén 92,7 milliárd forintból harsogja a kormánypropagandát a közmédia, arról nem esett szó.

Szintén ebben a témában felmerült kérdés során megmagyarázta, hogy miért csak az olyan orgánumokkal áll szóba, akik olimpiai sportágként űzik az alákérdezés műfaját:

„egy interjúnak nem az az értelme, hogy bikaviadalt vívjak egy újságíróval. Nem vállalok olyan helyzeteket, ahol egy rosszindulatú ember ellenséges kérdéseket tenne fel.”

Orbán beszélt arról is, hogy a politikai erőviszonyok átalakítják a média erőviszonyok.

„Tudjuk, hogy mik az erőviszonyok, és ebben tesszük a dolgunkat. Ne róják föl nekünk, hogy ezek az erőviszonyok megváltoznak. Küzdjünk becsülettel!”

– mondta a Orbán Viktor.

Korrupció? Kizárt!

Orbán Viktor az Mfor.hu magyarországi korrupciót firtató kérdésére azt válaszolta,

zéró tolerancia van Magyarországon, és kizártnak tartja, hogy jelentős korrupcióról lehetne beszélni.

Ezt azzal támasztotta alá, hogy a korrupt országok szegények, és egyébként Orbán szerint 2010 előtt azért nőtt az adósság és csökkent a közvagyon, mert a pénz nagy részét ellopták.

Arról, hogy volt egy, az egész világot megrázó gazdasági válság, egy fél szótagot sem mondott.

Nem szokásom, hogy megszégyenítsek másokat

A kormányinfón egymást érték az erős mondatok és a kézzel fogható bölcsességek („minden botnak két vége van”), de a top 3-ba tartozik Orbán alábbi kijelentése:

„Nem szokásom, hogy megszégyenítsek másokat, nem szokásom rápirítani másokra”

Ehhez képest Orbán Viktor a 2018-as országgyűlési választás után úgy lealázta Patyi „bírságbajnok” Andrást, a Nemzeti Választási Bizottság elnökét egy, a saját Facebook-oldalán közölt videóban, hogy arra nehéz szavakat találni.

Kampány. Nem rendezői változat.

Kampány. Nem rendezői változat // Campaign. Non-director's cut.

Posted by Orbán Viktor on Friday, April 13, 2018

De ahogy a miniszterelnök mondta a kormányinfón:

mindenkinek vállalnia kell a felelősséget a szavaiért.