Belföld

Orbánnak eldurrant az agya a Parlamentben, saját magukat buktatta le

Belföld

Pánik a Karmelitában, vasárnap egész nap üléseztek Rogánék

Belföld

Elképesztő számok: ennyien vehettek részt Magyar Péter szombati tüntetésén

Ötéves mélypontra csökkent az illegálisan Európába érkezők száma

Csak nem akarnak jönni a Fidesz migránsai, hogy kalifátust csináljanak Nyírlugosból.

RövidenRöviden

Ötéves mélypontra süllyedt tavaly az illegálisan Európába érkező bevándorlók száma, mintegy 150 ezer embert regisztráltak a tagállamok külső határain – írta pénteken közzétett jelentésében az EU part- és határvédelmi ügynöksége, a Frontex.

A friss értékelés szerint

a tavaly érkezettek száma 92 százalékkal alacsonyabb volt a migrációs válság csúcspontján, 2015-ben regisztrált több mint egymilliónál.

A bevándorlók száma már 2017-ben is meglehetősen alacsony volt a korábbiakhoz képest, a további visszaesés oka pedig elsősorban a Földközi-tenger középső részén húzódó útvonal visszaszorulása.

A legfőbb belépési pontnak ennek megfelelően már Spanyolország számít, ahol 2018-ban 57 ezer illegális határátlépést jegyeztek fel, ami több mint duplája a 2017-es adatoknak. Az érkezők legnagyobb csoportjait a marokkói, guineai, mali és algériai állampolgárok alkották.

Immár a keleti útvonal lépett elő a második helyre, miután körülbelül harmadával nőtt az itt belépők száma, elérve az 56 ezret. A növekedést főként a Törökország szárazföldi határa felől illegálisan Görögországba érkezők számának emelkedése okozta, de a ciprusi adatok is megduplázódtak. A legtöbb érkező szíriai, iraki, valamint afgán menedékkérő, de egyre többen vannak a törökök is.

Olaszországban mintegy 23 ezren értek partot tavaly, ez 80 százalékos csökkenést az ezt megelőző évhez képest, hasonlóan alacsony számokra legutóbb 2012-ben volt példa. A Líbia felől érkezők száma 87 százalékkal esett vissza. A migránsok között legtöbben a tunéziai és az eritreai állampolgárok voltak.

A Frontex végül arról is beszámolt, hogy a tavaly regisztrált összes bevándorló 18 százaléka volt nő, csaknem ötödük saját bevallása szerint 18 éven aluli. A kísérő nélküli kiskorúak száma 4 ezer körül volt.

Ez is érdekelhet

Előszedték Bakondi Györgyöt a kampányra: az embert, akinél 2015 óta folyamatosan nő a migrációs nyomás

Szijjártó Bécsbe ment luxuscikkeket vásárolni, megkérdezték, nem fél-e a migránsoktól

Két bangladesi férfit találtak egy autó alvázában az M1-esen

Győzike elfoglalta Brüsszelt, az Európai Parlamentből jelentkezett be Orbán Viktor talpnyalója

Orbán Viktor elutazik

Orbán levélben agitálja szavazásra az EU-n kívül élő magyarokat