Bulvár

Ez nem egy nyilas házmester valami történelmi film forgatási helyszínéről, hanem Sulyok Tamást fotózták le Szegeden, egy csatorna mögött bujkálva

Politika

Magyar Péter: közzéteszem a felvételt, ami miatt a kormánynak le kell mondania

Bűnügy

Őt keresik a józsefvárosi emberölés miatt

Latorcai: az internetes tartalmak kulturális örökségünk részei

Megpróbálják az egész magyar webet lementeni, az „aratógép” nevű szerver már állítólag 5 terabyte-nyi webet takarított be, tömörítve!

RövidenRöviden

A magyar internetes oldalak tartalma nemzetünk kulturális örökségének a részét képezi, megőrzéséről, későbbi megismerhetőségéről kötelességünk gondoskodni – mondta az Latorcai Csaba, az Emberi Erőforrások Minisztériumának közigazgatási államtitkára csütörtökön egy fővárosi szakmai konferencián.

Latorcai Csaba az Országos Széchényi Könyvtárban zajló, „404 Not Found – Ki őrzi meg az internetet?” című rendezvényen beszélt, amely a közgyűjtemények feladataival foglalkozik a webes és egyéb internetes tartalmak archiválása kapcsán.

Az államtitkár kitért arra, hogy jelenleg a magyar lakosság 88,6 százaléka használja az internetet, a legnagyobb közösségi oldalnak, a Facebooknak pedig 5,3 millió magyar felhasználója van.

A különböző szakmai területek, különösen a könyvtárak szakemberei között konszenzus van abban, hogy szükség van az interneten keletkező tartalmak összegyűjtésére, tárolására és visszakereshetőségére. Fontos és sürgető az OSZK-ban zajló informatikai projekt

– mondta Latorcai, és szólt arról is, hogy egy kormányhatározat az OSZK informatikai rendszerének stabilizálására, fejlesztésére 7,5 milliárd forintot biztosított, a rendszer működtetésére a 2017-es költségvetésből több mint 1 milliárd, 2018-tól pedig már 1,3 milliárd forint forrást különített el. Azt is megemlítette, hogy az online tartalmak üzemszerű archiválását célzó jogszabályi háttér megteremtése folyamatban van.

Már aratják a webet

Drótos László, az OSZK webarchiválási projektjének témafelelőse beszámolt arról, hogy a tavaly indult és 2018 végéig tartó munka keretében szelektív módszerrel eddig mintegy hatezer magyar webhelyet mentettek le, ezek között vannak a múzeumok, könyvtárak, galériák, egyetemek és kutatóintézetek oldalai is.

Elmondta, hogy a webarchiválás másik módszereként megpróbálják az egész webtéren szelektálás nélkül is lementeni a magyar webcímeket:

734 ezer ilyen keletkezett 1995 óta, közülük 291 ezer címet kezdtek feldolgozni az „aratógépnek” nevezett szerverrel, ami tömörítve jelenleg 5 terabyte-nyi helyet foglal el.

Megjegyezte, hogy a magyar webtér a .hu domainon kívül minden más webcímre kiterjed, amelyet magyarok létesítettek vagy magyarok számára hoztak létre netes tartalmakat.

Drótos szerint Magyarország a webarchiválásban tíz-húsz éves lemaradásban van a világ fejlettebb országaihoz képest.

Az OSZK-ban az internetes források hosszú távú megőrzését célzó kísérlet informatikai hátterét a Kormányzati Informatikai Fejlesztési Ügynökség biztosítja.

Ez is érdekelhet

Megszünteti egy szolgáltatását a DIGI, rengetegen szívhatnak miatta

Súlyos hiba a Facebooknál, a Messenger és az Instagram is használhatatlan

Lecsap a Temu piactérre a Gazdasági Versenyhivatal

A Yettel is odavág az ügyfeleknek: durva tarifaemelés jön márciustól, mutatjuk

Csalók most a Microsoft nevében telefonálnak, ezt kell tenni, ha téged is felhívnak

Rekordszámú személyes adatot kért ki a magyar kormány tavaly a Facebook-felhasználókról