Bulvár

Több hektáros útvesztő épült Kiszombor határában – így néz ki az égből

Baleset

Súlyos kamionbaleset történt az M5-ösön

Külföld

Ukrajna is berágott a Moszkvában bóklászó Orbánra

Donald Trump felszámolná a születés jogán járó állampolgárságot

Elnöki rendelettel torpedózná meg Donald Trump azt, hogy automatikusan amerikai állampolgárságot kapjanak azok, akik az észak-amerikai ország területén látják meg a napvilágot.

Az USA elnöke az Axios hírportálnak adott interjújában kifejtette: tervét megvitatta a Fehér Ház jogi tanácsadójával, és már a megvalósítás részleteinek kidolgozásán munkálkodnak.

A várható elnöki rendelet értelmében az illegális bevándorló és nem amerikai állampolgár szülőktől az Egyesült Államok területén világra jött kisbabák nem kaphatnak állampolgárságot. „Mi vagyunk az egyetlen ország a világon, ahová valaki belép, gyereke születik és a baba az elkövetkező 85 évben az Egyesült Államok állampolgára, annak minden előnyével együtt” – fogalmazott Trump az interjúban. Hozzátette: „Ez nevetséges. Ennek véget kell vetni”. Donald Trump ugyanakkor arról nem ejtett szót, hogy mikor írná alá ezt az elnöki rendeletet.

Az amerikai sajtóban megszólaltatott elemzők emlékeztettek arra: a születés jogán járó állampolgárságot az Egyesült Államok alkotmányának 14. kiegészítése teszi lehetővé, e gyakorlat megszüntetése tehát alkotmányellenes lenne.

Donald Trump, aki régóta ígérte e gyakorlat megszüntetését, lényegében azoknak az érvelését tette magáévá, akik szerint az alkotmánykiegészítés nem vonatkozik azokra, akik nem jogszerűen vagy csak átmeneti időre szóló vízummal tartózkodnak az országban – áll az MTI hírében.

A Politico című lap két jogászprofesszort is megkérdezett az elnök tervéről, és egyikük, a texasi Josh Blackman az amerikai legfelsőbb bíróság 1898-ban hozott döntésére hivatkozott, amely két kínai állampolgár Egyesült Államokban született gyermekéről mondta ki, hogy amerikai állampolgár.

A Politico megjegyezte azt is: az elnök információi pontatlanok, mert a világban mintegy 30 olyan ország van, ahol automatikusan jár a születés alapján az állampolgárság.

Ez is érdekelhet:
Letartóztattak egy késelőt Miskolcon

Kapcsolódó hírek

Újra kellett éleszteni egy fürdőzőt a balatonlellei strandon

Medián: továbbra is magasan a Fidesz a legnépszerűbb párt

Pert vesztett Donald Trump a nő ellen, akit a kilencvenes években szexuálisan zaklatott

Orbán és Szijjártó imádkozik, Oroszország elítéli a politikai erőszakot – reakciók a Trump elleni merényletre

600 ezer forintos Gucci-táskával a vállán utazott Trumphoz Orbán Viktor 19 éves lánya

Donald Trump egy interjúban elmondta, mit nem akar Orbán, és hogy azt ő sem akarja

Meglőtték Donald Trumpot

Trump Orbán Viktorról: „remek munkát végez, ő a főnök”

Orbán Viktor az Egyesült Államokba látogat, Donald Trumpot is megnézi