Magyarország Laosz stratégiai partnere lesz

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (j) hivatalában fogadja Szaleumxay Kommaszitot, a Laoszi Népi Demokratikus Köztársaság külügyminiszterét 2019. március 11-én.
Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (j) hivatalában fogadja Szaleumxay Kommaszitot, a Laoszi Népi Demokratikus Köztársaság külügyminiszterét 2019. március 11-én. Fotó: MTI/Soós Lajos

A miniszterelnökök megállapodása alapján stratégiai szintre emelik Magyarország és Laosz együttműködését – mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter hétfőn Budapesten, miután laoszi kollégájával egyeztetett.

Szijjártó szinte szuperlatívuszokban beszélt a délkelet-ázsiai szocialista köztársaságról. Mint mondta,

„Laosz a világ egyik leggyorsabban fejlődő térségében egyik tradicionális partnerünk, ami azért is előnyös, mert a 2000-es években Laosz végig magas gazdasági növekedést produkált, és így az együttműködésből Magyarország gazdaságilag is profitálhat.”

Az egészmogyorós csokit kedvelő külügyminiszter az MTI híre szerint hangsúlyozta: a magyar külpolitika és külgazdasági stratégia sikerének bizonyítéka az, ami Laoszban történik, vagyis az, hogy

„igenis lehet magyar vállalatokat külpiaci sikerekhez segíteni távoli térségekben is, csak a megfelelő gazdasági és diplomáciai eszköztárat kell használni”.

Kapcsolódó hírek